Warning: getcwd() has been disabled for security reasons in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/plugins/wp-rss-aggregator/vendor/twig/twig/src/Loader/FilesystemLoader.php on line 39

Notice: Undefined index: et_fb in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/functions.php on line 14

Notice: Undefined index: border_styles_fullwidth in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/Fima_Blog.php on line 1290

Notice: Undefined index: border_radii_fullwidth in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/Fima_Blog.php on line 1291
Znatan pad na početku tjedna - FIMA vrijednosnice

Znatan pad na početku tjedna

Utorak, 6. prosinca 2022.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer inflacijski pritisci u SAD-u ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se postavlja pitanje do koje će razine Fed povećati kamatne stope.
Dow Jones skliznuo je 1,4 posto, na 33.947 bodova, dok je S&P 500 pao 1,8 posto, na 3.998 bodova, a Nasdaq indeks 1,93 posto, na 11.239 bodova.
Nakon rasta dva tjedna zaredom, ti su indeksi znatno pali na početku novog tjedna.
Tržište je posljednjih tjedana raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka već od prosinca usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.
Većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za ′samo′ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.
Međutim, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali. U petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja te da rastu i plaće, što podržava potrošnju, ali i inflacijske pritiske.
Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.
Ti su podaci naveli ulagače na oprez jer su i dalje otvorena ključna pitanja: do koje će razine Fed povećati kamate – na 4,75 ili 5,00 posto – i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.
Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.