FIMA vrijednosnice https://fima-vrijednosnice.hr Investicijsko društvo vrijedno Vašeg povjerenja Thu, 09 Jul 2020 07:51:21 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 Unca zlata iznad 1.800 dolara prvi put u devet godina https://fima-vrijednosnice.hr/unca-zlata-iznad-1-800-dolara-prvi-put-u-devet-godina/ https://fima-vrijednosnice.hr/unca-zlata-iznad-1-800-dolara-prvi-put-u-devet-godina/#respond Thu, 09 Jul 2020 07:51:21 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228718 Izračunato u eurima, cijena zlata već je dostigla novi rekordni iznos od 1.633 eura u svibnju

Objava Unca zlata iznad 1.800 dolara prvi put u devet godina pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Cijena zlata je jučer prvi put od rujna 2011. premašila vrijednost od 1.800 dolara za uncu od 31,1 grama.
Samo ove godine cijena zlata porasla je za gotovo 19 posto. Na taj način cijena zlata sve više cilja svoj rekordni iznos koji je u rujnu 2011. dostigao 1.921 USD.

Glavni pokretači cijena zlata su zabrinutosti zbog ekonomskih posljedica koronske krize i izuzetno labava monetarna politika vodećih centralnih banaka. Ulagači se ponekad boje da bi velika poplava novca prije ili kasnije mogla dovesti do porasta inflacije. Zlato se tradicionalno koristi za zaštitu od inflacije.
– Strah od posljedica daljnjeg povećanja broja slučajeva zaraze tjera investitore u sigurna utočišta, rekao je Alexander Zumpfe, trgovac dragocjenim metalima u trgovačkoj kući Heraeus, opisujući raspoloženje na tržištu.
Na financijskim tržištima, veliki broj novih infekcija u Sjedinjenim Državama, a posebno u Južnoj Americi, stvara nervozno raspoloženje.

Više na:https://www.seebiz.eu/trzista/unca-zlata-iznad-1-800-dolara-prvi-put-u-devet-godina/236522/

Objava Unca zlata iznad 1.800 dolara prvi put u devet godina pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/unca-zlata-iznad-1-800-dolara-prvi-put-u-devet-godina/feed/ 0
Wall Street pao nakon snažnog rasta posljednjih dana https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-pao-nakon-snaznog-rasta-posljednjih-dana/ https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-pao-nakon-snaznog-rasta-posljednjih-dana/#respond Wed, 08 Jul 2020 09:33:34 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228716 Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta...

Objava Wall Street pao nakon snažnog rasta posljednjih dana pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Dow Jones skliznuo je 396 bodova ili 1,51 posto, na 25.890 bodova, dok je S&P 500 pao 1,08 posto, na 3.145 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 10.343 boda.
Nakon pet dana rasta, S&P 500 jučer je pao jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta.
„Za tržište je zdravo da se malo povuče. Čak i veći pad cijena bio bi dobar jer je puno nesigurnosti na tržištu. Vjerojatno će slijediti još dobitonosnih prodaja i nestabilnosti, nakon nevjerojatnog rasta cijena od ožujka”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.
Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovinom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.
Zahvaljujući tome, na američkim se burzama Nasdaq indeks kreće na najvišim razinama u povijesti, dok je S&P 500 od polovice ožujka skočio više od 40 posto.

Objava Wall Street pao nakon snažnog rasta posljednjih dana pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-pao-nakon-snaznog-rasta-posljednjih-dana/feed/ 0
Nekoliko razlog za uzlet dionica Netflixa https://fima-vrijednosnice.hr/nekoliko-razlog-za-uzlet-dionica-netflixa/ https://fima-vrijednosnice.hr/nekoliko-razlog-za-uzlet-dionica-netflixa/#respond Tue, 07 Jul 2020 07:38:22 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228713 Dionice Netflixa na početku ovoga tjedna doživjele su novi uzlet na rekordnih 499 dolara...

Objava Nekoliko razlog za uzlet dionica Netflixa pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Analitičar Imperial Capitala David Miller ocijenio je da su Netflixove dionice do sada, za 2020. godinu porasle za 50,2 posto u odnosu na S&P 500, a u posljednjih 18 mjeseci su njihove dionice porasle za 81,6 posto u odnosu na S&P 500 indeks koji je u istom razdoblju podignut 26,1 posto.
Netflixov uspjeh je zanimljiv analitičarima, a Miller je naveo četiri razloga zašto je Netflix sve popularniji i vrijedniji.
Prvo, “ovo je jedno od rijetkih S&P 500 imena na koje trenutna epidemiološka situacija nema ekonomski efekt, njihove usluge su uglavnom otporne na recesiju”. Pored toga Netflix nije pod prijetnjom ni kada je u pitanju medijski sektor, on nema imovine u vidu kablovskih mreža.
Koronavirus je direktno pogodio kina, no na Netflix to ne utječe.
Konačno, oni su imali mnogo uspjeha i zbog toga što su se značajno razlikovali od suparničkog Disneyja +, za razliku od tog brenda Netflix ima sadržaje iz cijelog svijeta, a samim tim je i primamljiviji na više mjesta.

Objava Nekoliko razlog za uzlet dionica Netflixa pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/nekoliko-razlog-za-uzlet-dionica-netflixa/feed/ 0
Vrijedi više od Coca-Cole i Disneya https://fima-vrijednosnice.hr/vrijedi-vise-od-coca-cole-i-disneya/ https://fima-vrijednosnice.hr/vrijedi-vise-od-coca-cole-i-disneya/#respond Mon, 06 Jul 2020 08:34:30 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228711 Teslina tržišna kapitalizacija približila iznosu od 210 milijardi dolara...

Objava Vrijedi više od Coca-Cole i Disneya pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Proizvođač električnih vozila Tesla preuzeo je vrh među svjetskim automobilskim tvrtkama po tržišnoj kapitalizaciji nakon snažnog rasta cijene njegovim dionica, prenosi CNN u četvrtak.
Ta medijska kuća skreće pozornost na oštar skok cijene Teslinih dionica na njujorškoj burzi u srijedu, za 4 posto, dosegnuvši gotovo 1.120 dolara. Zbog toga se Teslina tržišna kapitalizacija približila iznosu od 210 milijardi dolara.
Prema CNN-u, Tesla je tako nadmašio gotovo svih 500 tvrtki zastupljenih u S&P 500 indeksu, uključujući japansku Toyotu, lidera u proizvodnji bezalkoholnih pića Coca-Colu, filmsku kompaniju Walt Disney, Cisco Systems i Exxon Mobile. Izuzetak je samo 19 tvrtki, uključujući američkog mobilnog operatora AT&T, vlasnika CNN-a.

Objava Vrijedi više od Coca-Cole i Disneya pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/vrijedi-vise-od-coca-cole-i-disneya/feed/ 0
Wall Street: Uspon indeksa zbog rekordnog rasta zaposlenosti u SAD-u https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-uspon-indeksa-zbog-rekordnog-rasta-zaposlenosti-u-sad-u/ https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-uspon-indeksa-zbog-rekordnog-rasta-zaposlenosti-u-sad-u/#respond Fri, 03 Jul 2020 07:30:03 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228708 Oporavak američkog gospodarstva, koje je već šesti mjesec u recesiji, mogao bi biti usporen, s obzirom na rekordni rast broja zaraženih koronavirusom

Objava Wall Street: Uspon indeksa zbog rekordnog rasta zaposlenosti u SAD-u pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer je ulagače ohrabrio rekordan skok zaposlenosti u SAD-u, što potvrđuje da se američko gospodarstvo oporavlja od koronakrize.
Ulagače je ohrabrilo izvješće prema kojemu je u lipnju broj zaposlenih porastao za 4,8 milijuna, oko 1,8 milijuna više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.
Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 13,3 na 11,1 posto.
„Ovoga je tjedna bilo bilo puno dobrih gospodarskih izvješća. Uz to, puno je govora o tome da nakon Dana nezavisnosti slijede nove poticajne mjere iz Washingtona”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.
Unatoč rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelomice oporavilo, s obzirom da je u ožujku i travnju zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 milijuna ljudi.

Više na:wall-street-uspon-indeksa-zbog-rekordnog-rasta-zaposlenosti-u-sad-u

Objava Wall Street: Uspon indeksa zbog rekordnog rasta zaposlenosti u SAD-u pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-uspon-indeksa-zbog-rekordnog-rasta-zaposlenosti-u-sad-u/feed/ 0
Bezos povećao bogatstvo u koronakrizi https://fima-vrijednosnice.hr/bezos-povecao-bogatstvo-u-koronakrizi/ https://fima-vrijednosnice.hr/bezos-povecao-bogatstvo-u-koronakrizi/#respond Thu, 02 Jul 2020 09:22:21 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228704 Neto vrijednost imovine osnivača Amazona Jeffa Bezosa dostigla je novu rekordnu vrijednost od 171,6 milijardi dolara...

Objava Bezos povećao bogatstvo u koronakrizi pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Amazonove dionice porasle su u srijedu za 4,4 posto, na rekordnih 2878,70 dolara, povećavši bogatstvo svoga osnivača na 171,6 milijardi dolara. To je više od do sada rekordnih 167,7 milijardi dolara iz rujna 2018. godine, pokazuje Bloombergov indeks milijardera.
Amazon se okoristio masovnim prelaskom potrošača na e-trgovinu tijekom koronakrize.
Bezosovi prihodi od 56,7 milijardi dolara samo ove godine naglašavaju rastući jaz između bogatih i milijuna onih koji gube posao zbog najgoreg ekonomskog pada od Velike depresije.
Tvrtka je odbila komentirati povećanje Bezosova bogatstva.
Većina milijardera s recentno najvećim dobicima također je dio tehnološkog miljea. Među njima je izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk, koji je svom bogatstvu od 1. siječnja ove godine dodao 25,8 milijardi dolara te osnivač tvrtke Zoom Video Communications Eric Yuan, čije se bogatstvo gotovo udvostručilo, na 13,1 milijardu dolara.
Imovina Mackenzie Bezos, koja je nakon razvoda od Jeffa Bezosa stekla četiri posto udjela u Amazonu, procjenjuje se na 56,9 milijardi dolara.

Objava Bezos povećao bogatstvo u koronakrizi pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/bezos-povecao-bogatstvo-u-koronakrizi/feed/ 0
Obavijest o nastavku trgovine https://fima-vrijednosnice.hr/obavijest-o-nastavku-trgovine/ https://fima-vrijednosnice.hr/obavijest-o-nastavku-trgovine/#respond Wed, 01 Jul 2020 10:18:11 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228702 Trgovanje će se nastaviti dana 1.7.2020. prema sljedećem rasporedu: Modalitet kontinuirane trgovine Pred-trgovanje     11:50 Unutardnevna dražba 12:00 Kontinuirana trgovina 12:30 Modalitet trgovine za niskolikvidne dionice Pred-trgovanje     11:50 Unutardnevna dražba 12:00 Kontinuirana trgovina 14:00

Objava Obavijest o nastavku trgovine pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>

Trgovanje će se nastaviti dana 1.7.2020. prema sljedećem rasporedu:

Modalitet kontinuirane trgovine
Pred-trgovanje     11:50
Unutardnevna dražba 12:00
Kontinuirana trgovina 12:30

Modalitet trgovine za niskolikvidne dionice
Pred-trgovanje     11:50
Unutardnevna dražba 12:00
Kontinuirana trgovina 14:00

Objava Obavijest o nastavku trgovine pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/obavijest-o-nastavku-trgovine/feed/ 0
Privremena nedostupnost trgovinskog sustava https://fima-vrijednosnice.hr/privremena-nedostupnost-trgovinskog-sustava/ https://fima-vrijednosnice.hr/privremena-nedostupnost-trgovinskog-sustava/#respond Wed, 01 Jul 2020 07:40:16 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228700 Trgovanje je trenutačno nedostupno zbog poteškoća na strani pružatelja usluga trgovinskog sustava. Trenutačno su sva tržišta koja koriste Xetra® T7 trgovinsku platformu nedostupna. Intenzivno se radi na izoliranju i rješavanju problema, vodeći računa o interesu i zaštiti ulagatelja. Zagrebačka burza pravodobno će izvijestiti o nastavku trgovanja.

Objava Privremena nedostupnost trgovinskog sustava pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Trgovanje je trenutačno nedostupno zbog poteškoća na strani pružatelja usluga trgovinskog sustava. Trenutačno su sva tržišta koja koriste Xetra® T7 trgovinsku platformu nedostupna.
Intenzivno se radi na izoliranju i rješavanju problema, vodeći računa o interesu i zaštiti ulagatelja.
Zagrebačka burza pravodobno će izvijestiti o nastavku trgovanja.

Objava Privremena nedostupnost trgovinskog sustava pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/privremena-nedostupnost-trgovinskog-sustava/feed/ 0
Wall Street: S&P u drugom kvartalu skočio 20 posto https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-sp-u-drugom-kvartalu-skocio-20-posto/ https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-sp-u-drugom-kvartalu-skocio-20-posto/#respond Wed, 01 Jul 2020 07:12:55 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228696 Anthony Fauci, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, kazao je jučer da SAD ide u pogrešnom smjeru i da bi dnevno moglo biti i 100.000 novozaraženih

Objava Wall Street: S&P u drugom kvartalu skočio 20 posto pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli drugi dan zaredom, pa su zabilježili najveći kvartalni skok u više od dva desetljeća jer se ulagači nadaju relativno brzom oporavku gospodarstva od koronakrize.
Tako je drugo tromjesečje S&P 500 završio s dobitkom od 19,95 posto, što je njegov najveći kvartalni skok od 1998. godine, za vrhunca tehnološke groznice.

Dow Jones porastao je, pak, u drugom tromjesečju 17,8 posto, a Nasdaq indeks više od 30 posto, najviše od 1999. godine.
S&P 500 indeks nadoknadio je u proteklom kvartalu gotovo sav gubitak iz prvog tromjesečja, kada je potonuo 20 posto, što je bio njegov najveći kvartalni gubitak od financijske krize 2008. godine.
Snažan skok cijena dionica u proteklom tromjesečju zahvaljuje se dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajima, kao i postupnom otvaranju gospodarstava, nakon što su prethodne restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje koronavirusa zaustavile gospodarske aktivnosti.
No, S&P 500 je i dalje u minusu oko 4 posto od početka godine, a u lipnju je porastao samo oko 2 posto jer se širenje koronavirusa u svijetu još nije zaustavilo.
Više na:https://www.seebiz.eu/trzista/wall-street-s-p-u-drugom-kvartalu-skocio-20-posto/235877/

Objava Wall Street: S&P u drugom kvartalu skočio 20 posto pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/wall-street-sp-u-drugom-kvartalu-skocio-20-posto/feed/ 0
Kako je koronavirus utjecao na povrat kapitala investitorima na ZSE https://fima-vrijednosnice.hr/kako-je-koronavirus-utjecao-na-povrat-kapitala-investitorima-na-zse/ https://fima-vrijednosnice.hr/kako-je-koronavirus-utjecao-na-povrat-kapitala-investitorima-na-zse/#respond Tue, 30 Jun 2020 11:00:11 +0000 https://fima-vrijednosnice.hr/?p=228692 Dodatna motivacija investitorima svakako su prinosi u obliku dividendi te otkup vlastitih dionica čime kompanije pozitivno djeluju na potražnju

Objava Kako je koronavirus utjecao na povrat kapitala investitorima na ZSE pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
Povratak virusa odnosno ponovno ubrzano širenja COVIDa-19 vratio je fokus ulagača na svjetskim burzama na praćenje podataka o zaraženima. Iako su ulagači u podsvjesti računali na rizik drugog vala pandemije, on je ipak bio ‘predodređen’ tek za jesen pa pretpostavka da će ekonomije tijekom ljeta biti u cijelosti otvorena sada dolazi pod upitnik.
Rast broja novih slučajeva zaraze neugodno je iznenadio i domaće ulagače koji su donedavno optimistično počeli kupovati dionice koje su do sada bile najviše pogođene virusom. Novi rasplet događaja svakako je utjecao na splašnjavanje optimizma pa su se na meti rasprodaje ponovno našle prvenstveno dionice iz turističkog sektora.
S novim valom zaraze ili bez, menadžmenti vodećih listiranih kompanija svakako su računali na vrlo izazovnu godinu. Osim što su odmah početkom pandemije objavile procjene utjecaja COVID-19 na svoje poslovanje dobar dio kompanija očekivano je najavio uštede koje se direktno odnose i na njihove dioničare.

Izuzev štete nastale koronavirusom uslijed korekcije cijena dionica koje drže, promjene u odlukama o povratu kapitala koje svojim dioničarima kompanije isplaćuju druga je cijena koju će ove godine ulagatelji morati platiti…
Više na:kako-je-koronavirus-utjecao-na-povrat-kapitala-investitorima-na-zse

Objava Kako je koronavirus utjecao na povrat kapitala investitorima na ZSE pojavila se prvi puta na FIMA vrijednosnice.

]]>
https://fima-vrijednosnice.hr/kako-je-koronavirus-utjecao-na-povrat-kapitala-investitorima-na-zse/feed/ 0