Ostale usluge

Naslovna » Ostale usluge

Strukturirani instrumenti (ETF, ETN…)

Strukturirani financijski instrumenti su oni čija je vrijednost vezana uz vrijednost temeljnog instrumenta (engl. underlying) koji mogu biti: burzovni indeksi, dionice, košarice dionica, valute, kriptovalute, plemeniti metali (zlato, srebro…), energenti (nafta, električna energija…), roba (pšenica, kukuruz, kakao…).

Tako je primjerice jedan od najpopularnijih strukturiranih instrumenata čijim se papirima trguje na burzi i koji prati određeni temeljni instrument Exchange Traded Fund (ETF). Ulaganjem u ETF-ove može se disperzirati rizik ulaganja ovisno o osobnim preferencijama investitora (kroz izbor tržišta, sektora, indeksa dionica, očekivanog rasta ili pada tržišta i sl.). Cijena po kojoj se ETF-ovima trguje najčešće odgovara tržišnoj vrijednosti neto vrijednosti imovine fonda (NAV) po dionici. Postoji više vrsta i tipova ETF-ova pa tako i onih koji se trguju s polugom (odnosno pokušavaju ostvariti višestruko veće prinose od porasta temeljnog instrumenta, što se reflektira i kroz višestruke gubitke u slučaju pada vrijednosti temeljnog instrumenta).

Potencijalnim ulagateljima preporučujemo da se prije donošenja odluke o ulaganju detaljno informiraju o karakteristikama i rizicima ulaganja u strukturirane instrumente.

Investicijsko savjetovanje

Usluga investicijskog savjetovanja i individualni pristup naših licenciranih investicijskih savjetnika pomaže Vam u pravilnom pristupu pri donošenju ulagačkih odluka na tržištu kapitala.

U skladu s Vašim preferencijama i potrebama, a koristeći naša znanja i višegodišnje iskustvo na tržištu kapitala, oblikujemo strategiju prilagođenu Vašim zahtjevima. Odabirom strategije i pažljivom selekcijom i analizom vrijednosnih papira predlažemo Vam ulaganje koje je usmjereno na ostvarenje Vaših postavljenih investicijskih ciljeva.

Individualan pristup, profesionalnost, iskustvo i sistematičnost, samo su neke od odlika kojima se ponosimo i koje čine našu komparativnu prednost.

Margin krediti

FIMA Vrijednosnice pružaju uslugu trgovanja putem margin kredita, u suradnji s Croatia bankom i Primorskom bankom, kako za trgovanje u Hrvatskoj, tako i za trgovanje s vrijednosnim papirima u inozemstvu.

Margin kredit je namjenski kredit za kupnju financijskih instrumenata za koje banka procjeni da su prikladni. Banke određuju postotne limite zastupljenosti svakog vrijednosnog papira u portfelju korisnika kredita s obzirom na kategoriju u koju je ta dionica raspoređena.

Više informacija o uvjetima korištenja margin kredita i povezanim naknadama te o listi prihvatljivih vrijednosnih papira možete pronaći na službenim stranicama Croatia banke i Primorske banke.

Naloge za kupnju i prodaju klijenti – korisnici margin kredita, mogu FIMA Vrijednosnicama zadavati putem telefona ili kroz posebnu uslugu u okviru eTrade aplikacije.

Korporativni broker

Tržišta kapitala širom svijeta uslugu korporativnog brokera smatraju standardom za kompaniju čijim se vrijednosnim papirima trguje na uređenom tržištu kapitala. Takvu cjelovitu uslugu na tržištu kapitala može pružiti isključivo multidisciplinarni profesionalni tim brokera i investicijskih profesionalaca s potrebnim znanjima, iskustvom i najnovijim informacijama s tržišta kapitala.

FIMA Vrijednosnice zahvaljujući svom višegodišnjem iskustvu te globalnoj i regionalnoj prisutnosti mogu pružiti profesionalnu uslugu prema smjernicama i načelima suvremene financijske prakse.

Ponuda financijskih instrumenata (Agentura)

U poslove s vrijednosnim papirima ubrajamo i usluge provedbe ponude, odnosno prodaje financijskih instrumenata bez obveze otkupa, odnosno – agenturu.

Agentura podrazumijeva tehničku podršku izdavatelju, odnosno rješavanje potrebne dokumentacije, komunikaciju i koordinaciju s nadležnim institucijama te alokaciju upisanih vrijednosnih papira (dionica, obveznica, komercijalnih zapisa) i isplatu novčanih sredstava izdavatelju.

FIMA Vrijednosnice obavljaju i poslove organizacije i provedbe javne ponude vrijednosnih papira, gdje smo u mogućnosti model ponude, odnosno prodaje, prilagoditi korisniku usluge, pa tako primjerice, možemo puniti model javnog nadmetanja, bookbuilding model i dr.

Za sve ostale informacije o navedenim uslugama kontaktirajte jednog od naših brokera koristeći formu ispod.

Kontaktirajte našeg brokera

Tim naših profesionalaca spreman je u svakom trenutku biti Vama na raspolaganju i pružiti Vam odgovor na pitanje o investicijskim uslugama FIMA Vrijednosnica. Za dodatne informacije unesite svoje kontakt podatke kako bi Vas kontaktirao broker ili investicijski savjetnik FIMA Vrijednosnica.

Molimo Vas da ispunite sva polja, hvala!

15 + 5 =

Primajte naš dnevni izvještaj o tržištu kapitala

Budite pravovremeno obaviješteni o svim važnim događajima na domaćem i regionalnim tržištima kapitala! Investicijski stručnjaci FIMA Vrijednosnica svakoga dana pripremaju pregled najzanimljivijih informacija s tržišta kapitala Hrvatske, Slovenije, Rumunjske i Bugarske, koje Vam mogu pomoći u donošenju odluka kod ulaganja u vrijednosne papire.

Primajte naš dnevni izvještaj o tržištu kapitala

Budite pravovremeno obaviješteni o svim važnim događajima na domaćem i regionalnim tržištima kapitala! Investicijski stručnjaci FIMA Vrijednosnica svakoga dana pripremaju pregled najzanimljivijih informacija s tržišta kapitala Hrvatske, Slovenije, Rumunjske i Bugarske, koje Vam mogu pomoći u donošenju odluka kod ulaganja u vrijednosne papire.