Zašto ulagači upravo sada razmišljaju o ovoj investicijskoj strategiji?

Petak, 30. prosinca 2022.

2022. godina je godina koju bi ulagači na Wall Streetu najradije zaboravili. Osim što je negativan sentiment dominirao na burzama gotovo cijele godine, ulagači kraj godine dočekuju u jednako pesimističnom raspoloženju što potvrđuje izostanak sezonski očekivanog božićnog skoka cijena dionica.

Glavni krivac za to su čelnici središnjih banka diljem svijeta. Naime, u posljednja dva tjedna oni su svojim odlukama i porukama upozorili tržišne sudionike da se ne trebaju nadati brzom zaokretu u aktualnim monetarnim politikama jer smatraju rizike inflacije još uvijek prisutnim.

Tako je splasnuo optimizam da će stezajući monetarni uvjeti, koji su napravili najveći pritisak na cijene dionica ove godine, početi popuštati ranije iduće godine, a čemu su se ulagači počeli nadati kada su se pojavili prvi znakovi usporavanja inflacije.

Kada se navedenom dodaju tmurne prognoze vodećih stratega na Wall Streetu za 2023. godinu (o čemu smo pisali u prošlom blogu), u kojima se spominje mogući oštar pad dioničkih tržišta u prvom tromjesečju, ne iznenađuje što većina investitori trenutno ne razmišlja o kupnji dionica.

Međutim, kraj godine je upravo vrijeme kada mnogi razmišljaju o ulaganjima. To je bar slučaj ako se pita pobornike investicijske strategije „Dogs of the Dow“. Naime, prema ovoj strategiji, koju je 90-tih popularizirao autor knjige „Beating the Dow“ – Michael O’Higgins, na kraju svake godine dovoljno je kupiti 10 sastavnica Dow Jonesa industrijskog indeksa koje imaju najveće dividende prinose kako bi se u narednih godinu dana nadmašila izvedba cijelog indeksa.

Da ova strategija može biti unosna vidi se iz usporedbe prinosa indeksa Dow Jones High Yield Select 10, koji je kreiran da prati izvedbu dionica prema navedenoj strategiji, s izvedbom Dow Jones indeksa. Naime, prinos ovog indeksa koji uključuje dividende ove godine je bio pozitivan, +1,48%, naspram gubitka od 7,63% u slučaj prinosa s dividendama za Dow Jones indeks. Tako je ova investicijska strategija donijela pozitivan rezultat usprkos negativnim uvjetima na ostatku tržišta ove godine.

Također, prednost strategije je i u tome što je orijentirana ka ulaganju u sastavnice Dow Jones indeksa koji je otporniji na trenutne inflatorne uvjete i uvjete stezajućih monetarnih uvjeta. Naime, vodeći indeks S&P 500 je ove godine skliznuo 20% dok je indeks Nasdaq potonuo čak 35% s obzirom da u njihovim strukturama dominiraju tehnološke kompanije koje su najosjetljivije na kamatne stope.

Ako će 2023. godina biti još jedna izazovna godina, u kojoj možda više neće toliko dominirati tema inflacije već usporavanje gospodarstva i popratnog utjecaja na profitabilnost kompanija, onda investiranje u velike i stabilne korporacija s praksom isplate dividendi i u lošim vremenima, može biti dobitna kombinacija.

A koje dionice bi bile „psi“ Dow Jones indeksa za iduću godinu prezentiramo tablicom sastavnica Dow Jones indeksa u nastavku.

Tablica Dogs of the Dow

Kao što je vidljivo dividendni prinosi deset dionica koje odgovaraju kriteriju strategije za iduću godinu variraju od 3,2% do čak 6,8%. Na vrhu liste se nalazi jedan od vodećih američkih telekoma Verizon (VZ) te proizvođač čipova Intel (INTC). Također je zanimljivo da su dionice s popisa ove godine i osjetno pojeftinile. Naime, cijene ovih 10 dionica su u prosjeku pale oko 11% u 2022. godini.

Vrijedno spomena je da će ova strategija domaćim ulagačima vjerojatno biti još zanimljivija iduće godine u ovo vrijeme. Upravo ovaj mjesec potpisan je ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a. S obzirom da prema spomenutom ugovoru maksimalne stope poreza po odbitku na dividendu iznose 15%, hrvatski investitori će moći zadržati veći dio dividendi koji korporacije, poput ranije navedenih, isplate. Za ovo će ulagači morati pričekati  da ugovori budu ratificirani i da stupe na snagu. Rok za ovo je najčešće protekom godine u kojoj su razmijenjene obavijesti o ispunjenju unutarnjih pravnih uvjeta u obje države, odnosno od 1. siječnja sljedeće godine, u konkretnom slučaju vjerojatno od 01. siječnja 2024.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr