Zašto rumunjske dionice zaslužuju pažnju domaćih ulagača

Četvrtak, 3. kolovoza 2023.

Optimizam među domaćim ulagačima počinje pokazivati naznake bikovskog sentimenta iz rekordne 2007. godine. U prilogu tome ide rast glavnog dioničkog indeksa Zagrebačke burze, Crobexa, za više od 20% od početka godine na najviše razine od 2008. godine.
Iako je uzlet hrvatskih dionica na 15-godišnjem vrhuncu bio popraćen dobrim poslovnim rezultatima većine vodećih kompanija poput Podravke ili Zagrebačke banke, dobar dio rasta se temelji na porastu valuacija domaćih dionica. Naime, fundamentalni pokazatelji poput najčešće korištenog P/E omjera, koji u obzir uzima cijene dionica i njihove zarade po dionici, nakon eksplozivnog rasta indeksa počinju ukazivati na vrlo visoke razine.
U tablici u nastavku vidljivo je da se P/E omjer indeksa Crobex, koji je na razini oko 17, kreće znatno iznad P/E omjera usporedivih regionalnih indeksa. Navedeno je čak slučaj kada se usporedi s P/E omjerima najpoznatijih europskih indeksa koji bi trebali nositi premiju valuacija svojih dionica u odnosu na indekse koji predstavljaju dionice sa slabije likvidnih tržišta poput našeg.

Slika 1. Tablica P/E omjeri Europskih i regionalnih dioničkih indeksa

Slika 1. Tablica Europskih i regionalnih dioničkih indeksa

Naravno, pozitivan trend domaćih dionica i povišeni financijski pokazatelji poput P/E omjera mogu ukazivati na to da investitori u cijene dionica uračunavaju optimistična očekivanja za budućnost hrvatskog gospodarstva i poslovnih rezultata kompanija. Očekivanja se mogu materijalizirati u budućnosti, a ovaj pozitivni pogled dodatno je potaknut činjenicom da je Hrvatska od ove godine postala integralni dio ekonomski moćne eurozone. Također, višak novčanih sredstava u financijskom sustavu počinje se efikasnije angažirati na tržištu kapitala zbog povijesno visokih stopa inflacije.

Međutim, investitori koji počinju preispitivati atraktivnost domaćih dionica mogli bi razmotriti proširenje svojih investicijskih horizonta između ostalog i na rumunjske dionice.

Prvi motiv za ovo je činjenica da je rumunjska ekonomija znatno veća od hrvatske. Rumunjska broji 19,12 milijuna stanovnika, što je pet puta više od broja stanovnika u Hrvatskoj. Također, rumunjski BDP od 301,26 milijardi dolara četiri je puta veći od hrvatskog BDP-a koji iznosi 70,96 milijardi dolara za 2022. godinu. Također je važno spomenuti dinamiku ovih dvaju gospodarstava u posljednjih 15 godina. Dok je hrvatski BDP tek ove godine premašio vrijednost prije velike financijske krize 2008.-2009., rumunjski BDP je od tada veći za 72,5%, zahvaljujući znatno većim stopama gospodarskog rasta u proteklom desetljeću.

Slika 2. Grafikon kretanja BDP-a Rumunjske i Hrvatske 2007.-2022.

Slika 2. Grafikon kretanja BDP-a Rumunjske i Hrvatske 2007.-2022.

S druge strane, zemlja se i dalje bori sa sistemskim problemima, uključujući korupciju i birokraciju. Za razliku od Hrvatske, Rumunjska još nije usvojila Euro, obzirom na potrebu za daljnjim usklađenjem sa standardima eurozone. Možda je upravo ovo razlog trenutno znatno niskih valuacija rumunjskih dionica, što bi mogao biti dodatni motiv za ulaganje.

Kao što je vidljivo u prethodnoj tablici, vodeći rumunjski BET indeks se trguje s P/E omjerom od svega 3,53 (prema podacima Bloomberga). Iako je razlog tome je dominacija četiri dionice s najvećim udjelom u indeksu, što je prikazano u tablici sastavnica indeksa u nastavku, cjelokupno tržište je i dalje neupitno jeftinije od dionica na Zagrebačkoj burzi. Ovo posebno vrijedi kada se pogledaju dividendni prinosi rumunjskih dionica, koji su na razini indeksa dvostruko veći od isplata naših blue chip dionica, mjerenih indeksom Crobex 10.

Slika 3. Tablica sastavnica indeksa BET s P/E omjerima i dividendim prinosima

Slika 3. Tablica sastavnica indeksa BET

Međutim, i usprkos neuobičajeno visokim dividendnim prinosima i prosječno niskim valuacijama, to ne znači da rumunjske dionice ne donose kapitalne dobitke svojim investitorima i u obliku porasta cijena dionica. Dapače, indeks BET bilježi rast od 118% u posljednjih deset godina, znatno iznad prinosa indeksa Crobex koji je u isto vrijeme porastao za 36%, a od čega se dobar dio odnosi upravo na snažnu izvedbu indeksa ove godine.

Slika 4. Grafikon kretanja indeksa BET i Crobex u posljednjih 10 godina

Slika 4. Grafikon kretanja indeksa BET i Crobex u posljednjih 10 godina

Važno je spomenuti i činjenicu da se rumunjsko tržište kapitala znatno brže razvija u odnosu na hrvatsko. Dokaz toga je nedavni IPO rumunjskog proizvođača energije Hidroelectrice koji slovi kao najveći IPO ove godine u cijeloj Europi. Dovoljno je sjetiti se koliko je za domaće tržište kapitala značilo uvrštenje dionica HT-a i kakvu je likvidnost isto donijelo cijeloj burzi u tim zlatnim godinama. Na Bukureštanskoj burzi, naravno, već su vidljivi efekti s obzirom na to da su ovaj mjesec zabilježeni rekordni dnevni prometi u povijesti burze.

A osim što je rumunjsko tržište kapitala ovim IPO-om dobilo novu dionicu tržišne kapitalizacije preko 10 milijardi dolara, ono je otvorilo put da se ostvare uvjeti za uvrštenje Rumunjske u kategoriju emerging market (tržište u nastajanju) što će zasigurno privući dodatne investitore iz cijelog svijeta u budućnosti.

S obzirom da u okviru naše usluge trgovanja na inozemnim tržištima nudimo pristup i tržištu Rumunjske , tj. mogućnost kupovine pojedinih dionica u Rumunjskoj, ovim povodom pripremili smo kratku informativnu prezentaciju koja uključuje najvažnije informacije o Rumunjskoj, rumunjskim dionicama, kao i uvjetima trgovanja na ovom perspektivnom tržištu. Prezentacija je dostupna na poveznici: Prezentacija Rumunjska

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa, gubitka kroz razlike u tečaju valuta i sl. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr