Zašto na Wall Street-u očekuju da će 2024. biti još jedna pozitivna godina?

Utorak, 2. siječnja 2024.

  1. godina bila je neočekivano uspješna za ulagače na Wall Streetu. Unatoč brojnim neizvjesnostima poput ratova, bankarskih kriza i pesimističnih prognoza makroekonomista o uvjetima u gospodarstvu zbog najviših kamatnih stopa u posljednjih deset godina, dionice su snažno uzletjele.

Vodeći američki dionički indeks S&P 500, koji se upravo kreće nadomak rekordne razine od oko 4.800 bodova, uzletio je 25% u 2023. Industrijskom Dow Jones indeksu ovogodišnji rast od 13% bio je dovoljan da premaši povijesno rekordnu razinu. A najimpresivniji rast je pokazao tehnološki orijentiran indeks Nasdaq Composite koji je nakon skoka od 45% također sve bliži svojem vrhuncu.

Graf USA indeksi u 2023

Izvor: Bloomberg; FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Za ovakav optimizam ulagača ponajviše je bio zaslužan nastavak rasta američke ekonomije zahvaljujući snažnom tržištu rada i održanoj osobnoj potrošnji. Posebno pozitivno je bilo što se ovo sve odvilo uz istovremeno usporavanje inflacije. A s usporavanjem inflacije došlo je i do preokreta u monetarnoj politici američke središnje banke.

Osim što je Fed zaustavio ciklus podizanja kamatnih stopa, nakon prosinačke sjednica Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) američkog Fed-a tržišni sudionici su uvjereni da će doći do snižavanja kamatnih stopa u nadolazećoj 2024. godini.

S obzirom da su rastuće kamatne stope bile posebno otežavajući faktor za tehnološke dionice u 2022. godini, promjene u očekivanju kamatnih stopa uz procvat umjetne inteligencije u vodećim tehnološkim kompanijama bio je okidač za uzlet S&P-a i Nasdaqa u čijim sastavu dominiraju dionice tehnoloških divova koje su predvodnici AI revolucije. Primjerice, dionice Nvidia (NVDA) su skočile preko 200% u 2023. godini čime je kompanija postala još jedna kompanija s tržišnom kapitalizacijom preko 1 bilijun dolara.

U predblagdanskom raspoloženju, investitori su nastavili kupovati dionice i u posljednjem tromjesečju 2023. godine čime su podigli vrijednosti dioničkih indeksa osmi uzastopni tjedan. Potvrda dobrih vremena na burzi je podatak da se u posljednjih 50 godina dogodio samo tri puta duži pozitivni niz S&P 500 indeksa, od kojih je zadnji put bio zabilježen prije 20 godina.

Sve navedeno potiče optimizam na Wall Streetu i za nadolazeću 2024. godinu, posebno kada se uzmu prognoze o korporativnim zaradama S&P 500 kompanija u idućih nekoliko godina. Konsenzus analitičara ukazuje na predviđeni rast zarada kompanija S&P 500 od 11,2% za 2024. godinu (prema podacima Bloomberga), te dodatni porast od 11,9% za 2025. godinu. Ovo sugerira izgledan rast profitabilnosti kompanija, pokazujući da fundamentalni pokazatelji, uzimajući u obzir predviđene rezultate za 2025., ne ukazuju na prekomjernu precijenjenost dionica u povijesnom smislu.

Drugi faktor optimizma, koji bi se mogao kombinirati s najvjerojatnijim smanjenjem kamatnih stopa iduće godine, je preusmjeravanje gotovine iz novčanih fondova prema tržištu dionica. Imovina u fondovima novčanog tržišta iznosi oko 6,1 bilijuna dolara, gotovo rekordna razina prema podacima St. Louis Fed-a. Porast imovine u takvim fondovima za oko 29% u odnosu na razinu prije pandemije Covid-19 ne iznenađuje, jer su ulagači bili pozitivno nastrojeni prema novčanim fondovima zbog atraktivnih i sigurnih prinosa tijekom razdoblja niskih kamatnih stopa proteklog desetljeća.

Za pretpostaviti je da i profesionalni investitori drže još uvijek veće iznose gotovine od uobičajenog, a manje u dionicama. Rezultati istraživanja Banke Amerike pokazuju da je oko 15% sudionika ankete izjavilo da su pretežito izloženi dionicama, što je porast u proteklim mjesecima, ali i ispod dugoročnog prosjeka i daleko ispod povijesnih maksimuma od preko 60%. U mogućem scenariju u kojem Fed smanjuje kamatne stope dok gospodarstvo i dalje bilježi rast, slično kao u 2019. godini, kratkoročni prinosi na trezorske zapise i kamatne stope štednje na gotovinu bi padali, čineći dionice privlačnijima za ulaganje.

A da bi se pozitivno raspoloženje na Wall Streetu moglo nastaviti i u 2024. godini, predviđa investicijska banka Goldman Sachs, koja je neki dan podigla svoju prognozu za S&P 500 na 5100 bodova u sljedećih 12 mjeseci. Strateg ove investicijske banke je napomenuo da povećava ciljanu razinu za S&P 500 s obzirom na to da inflacija opada, Fed postaje manje restriktivan, a stvarni obveznički prinosi padaju. Također je naveo da nova ciljna vrijednost za kraj 2024. godine odražava P/E omjer veći od 19x, te predviđa rast korporativnih zarada od 5% u 2024. godini, što je iznad prosjeka očekivanja na Wall Streetu.

Međutim, nisu svi vodeći igrači na Wall Streetu skloni istom razmišljanju. Cijenjeni strateg u Morgan Stanleyu, Michael Wilson, postavio je najnižu ciljanu razinu S&P 500 indeksa za iduću godinu na 4500 bodova. Wilson predviđa pad američkih dionica zbog očekivanog slabljenja ekonomskih uvjeta iduće godine, što proizlazi iz očekivanog utjecaja povišenih kamatnih stopa na kompanije i potrošače. Unatoč tome, Wilsonove prognoze sugeriraju rast profita S&P 500 kompanija u naredne dvije godine. Predviđa da će nakon očekivanog rasta neto dobiti S&P 500 kompanija od 4,5% u 2024. godini uslijediti ubrzanje na 16% u 2025. godini.

Naravno, prognoze različitih analitičara iz poznatih investicijskih banaka na Wall Streetu trebaju se uzeti s oprezom jer su gotovo svi bili netočni u svojim predviđanjima prije godinu dana. Tada su bili previše pesimistični, dok sada možda pokazuju prevelik optimizam. Ono u što ulagači mogu biti sigurni jest da se očekuje još jedna dinamična godina. Očekivanja budućeg gospodarskog rasta i kretanja kamatnih stopa vrlo lako se mogu promijeniti pod utjecajem raznih geopolitičkih događaja koji su sve češći. Također, značajan utjecaj na ove događaje će imati i rezultati predsjedničkih izbora koji se održavaju u SAD-u sljedećeg studenog.

Ipak, događaji iz 2023. godine pokazali su da dionice mogu prevladati neugodne situacije. Ako se vjeruje povijesnim statističkim podacima, nakon snažne godine obično slijedi još jedna pozitivna godina za ulagače, što opravdava pozitivan stav prema dionicama i u 2024.

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

 

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr