Zagrebačka burza: Tržište bez jasnog smjera, u fokusu i dalje Podravka

Četvrtak, 30. rujna 2021.

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi oscilirali između negativnog i pozitivnog područja, a trgovanje su završili s različitim predznacima, pri čemu je u najvećem fokusu bila ponovno dionica Podravke.

Najveći promet, kao i proteklih dana, ostvaren je dionicom Podravke, više od 4 milijuna kuna, pri čemu joj cijena porasla 1,275 posto, na rekordnih 636 kuna.
Ta dionica bilježi pojačani obujam trgovanja već treći tjedan zaredom. U tom razdoblju najviše ju je kupovala Mesna industrija braća Pivac, koja, prema zadnjim podacima SKDD-a, ima više od 226,6 tisuća dionica Podravka, što čini 3,18 posto udjela u dioničkom kapitalu.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić danas je, odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije Dan velikih planova u organizaciji tjednika Lider, istaknula kako je “pred nama jedna teška i izazovna godina, naročito za prehrambeno prerađivačku industriju”. Pojasnila je da izazov proizlazi iz svega što se događa vezano uz rast cijena sirovina i prijevoza.
Dalić je navela kako se rast cijena sirovina zbiva u postocima koji u proteklim godinama nisu zabilježeni, a dodatno, sav taj rast zbiva se odjednom – i u ambalaži, i u prijevozu, i u poljoprivrednim sirovinama. To znači da je pritisak na troškove toliki da ga neće moći samo apsorbirati svojim unutarnjim rezervama, upozorila je.

Više na:zagrebacka-burza-trziste-bez-jasnog-smjera-u-fokusu-i-dalje-podravka