Wall Street snažno porastao nakon Powellovih komentara

Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle jer je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da slijedi usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa, možda već od prosinca.
Dow Jones porastao je 2,18%, na 34.589 bodova, dok je S&P 500 skočio 3,09%, na 4.079 bodova, a Nasdaq indeks 4,41%, na 11.468 bodova.
Snažan skok indeksa zahvaljuje se Powellovoj poruci da bi već od prosinca Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.
Stoga sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u prosincu povećati kamate za ‘samo’ 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.
A da Fed može usporiti tempo povećanja kamata pokazali su i jučer objavljeni podaci s američkog tržišta rada. Agencija ADP izvijestila je da je u studenome broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 127.000, dok su analitičari očekivali oko 200.000.
Ti podaci pokazuju da se zbog visokih kamata smanjuje potražnja za radnom snagom, što bi trebalo pridonijeti usporavanju rasta plaća i inflacije.
Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice velikih tehnoloških kompanija, koje su prethodnih dana bile pod pritiskom.
Tako je cijena Nvidie skočila više od 8 posto, Tesle 7,7, Microsofta više od 6, a Applea gotovo 5 posto…
Više na:wall-street-snazno-porastao-nakon-powellovih-komentara