Wall Street porastao uoči izvješća o inflaciji

Četvrtak, 10. veljače 2022.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, zahvaljujući ponajviše rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Snažan rast indeksa zahvaljuje se rastu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posebice tehnoloških divova.
Dionica Microsofta poskupila je više od 6 posto, dok je cijena Mete, krovne kompanije Facebooka, porasla više od 5 posto, nakon što je u prethodna četiri dana ta kompanija izgubila gotovo trećinu svoje vrijednosti.
Danas će biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u siječnju, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija dosegnula 7,3 posto, nakon što je u prosincu iznosila 7 posto.
Budu li podaci ispod očekivanja, to bi značilo da Fed ne bi trebao biti previše agresivan u podizanju ključnih kamatnih stopa.
Bude li, pak, inflacija iznad očekivanja, ojačat će špekulacije da bi Fed već u ožujku mogao povećati kamate za čak 0,50 postotnih bodova, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.