Wall Street porastao na početku tjedna

Utorak, 31. ožujka 2020.

Dow Jones skočio je 690 bodova ili 3,19 posto, na 22.327 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,35 posto, na 2.626 bodova, a Nasdaq indeks 3,62 posto, na 7.774 boda.
Pritom je najviše skočio S&P indeks zdravstvenog sektora, 4,7 posto, što se zahvaljuje rastu cijena dionica Johnson & Johnson za 8 posto i Abbott Laboratories za 6,4 posto nakon što je američka vlada poručila da će pomoći financiranju istraživanja i proizvodnje cjepiva i lijekova protiv koronavirusa.
Snažno su jučer porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 4 posto, jer su ulagači procijenili da je, nakon oštrog pada posljednjih tjedana, taj sektor podcijenjen.
Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će paket pomoći gospodarstvu od oko 2.200 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu i koji je znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008., ublažiti predstojeću recesiju.
Svi najvažniji indeksi na najvećoj svjetskoj burzi u minusu su više od 20 posto u odnosu na rekordne razine dosegnute u veljači, no posljednjih dana indeksi rastu jer ulagači kupuju donice koje bi mogle biti na čvrstim temeljima kada počne oporavak od koronakrize.

Međutim, na tržištu i dalje postoji strah da bi cijene dionica ponovno mogle pasti jer se koronavirus brzo širi u SAD-u, zbog čega su dijelovi gospodarstva paralizirani.
Predstojeći makroekonomski podaci pokazat će kakve je štete širenje virusa nanijelo najvećem svjetskom gospodarstvu.
Analitičari JPMorgan Chasea procjenjuju da će američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pasti za 10, a u drugom za 25 posto na godišnjoj razini.
I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 posto, na 5.563 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,90 posto, na 9.815 bodova, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.378 bodova.
Izvor:SEEbiz