Wall Street porastao, inflacija u SAD-u popušta

Petak, 14. travnja 2023.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili jedan do dva posto jer su novi podaci o popuštanju inflacijskih pritisaka u SAD-u podržali nade ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.
Snažan rast indeksa zahvaljuje se novim naznakama popuštanja inflacijskih pritisaka. Nakon što su dan prije podaci pokazali da su potrošačke cijene u ožujku porasle manje nego što se očekivalo, jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu pale 0.5 posto na mjesečnoj razini, dok su analitičari očekivali stagnaciju tih cijena.
Ti podaci pokazuju da zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke daje rezultate, da inflacija popušta i da se tržište rada, a time i pritisak na rast potrošnje i plaća, “hladi”.
“I dalje sve ovisi o inflaciji i Fedu. Nakon podataka o potrošačkim cijenama, podaci o proizvođačkim cijenama također sugeriraju da inflacija popušta, što bi moglo značiti brzi završetak Fedovog zaoštravanja monetarne politike”, kaže David Carter, analitičar u JPMorgan Private Bank…
Više na:https://www.index.hr/vijesti/clanak/wall-street-porastao-inflacija-u-sadu-popusta