Wall Street pao u prvom tjednu nove godine, europske burze porasle

Ponedjeljak, 10. siječnja 2022.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,3 posto, na 36.231 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,9 posto, na 4.677 bodova, a Nasdaq indeks 4,5 posto, na 14.935 bodova.
Početkom tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove rekordne razine, zahvaljujući zamahu tržišta koji je trajao od kraja prošle godine.
Međutim, ti su se indeksi našli pod pritiskom od srijede jer je ulagače neugodno iznenadio agresivan stav čelnika Feda o zaoštravanju monetarne politike.
Naime, zapisnik s prosinačke sjednice Feda pokazao je da čelnici središnje banke smatraju da se tržište rada oporavilo, a da inflacija postaje sve veća prijetnja.
Stoga je za očekivati da će Fed prije nego što se očekivalo povećati ključne kamatne stope, nakon što je na sjednici u prosincu ubrzao plan ukidanja programa kupnje obveznica.
Zbog toga su porasli prinosi na američke državne obveznice, što negativno utječe na tehnološke dionice, koje zbog toga postaju manje privlačne.
Tako je tehnološki sektor bio prošloga tjedna najveći gubitnik, pa je Nasdaq indeks, koji je prepun tih dionica, zabilježio najveći tjedni pad od veljače prošle godine.
Više na:https://www.seebiz.eu/trzista/svjetska-trzista-wall-street-pao-u-prvom-tjednu-nove-godine-europske-burze-porasle/269833/