Wall Street oštro pao četvrti dan zaredom

Srijeda, 26. veljače 2020.

Dow Jones potonuo je 879 bodova ili 3,15 posto, na 27.081 bod, dok je S&P 500 skliznuo 3,03 posto, na 3.128 bodova, a Nasdaq indeks 2,77 posto, na 8.965 bodova.
U posljednja četiri dana ti su indeksi potonuli više od 7,5 posto, što nije zabilježeno još od masovne rasprodaje u prosincu 2018. godine.
U protekla četiri dana tržišna vrijednost dionica iz sastavu S&P 500 indeksa srezana je za 2.138 milijardi dolara.
Posljedica je to jačanja strahovanja ulagača od širenja koronavirusa izvan Kine – od Južne Koreje, preko Irana, do Italije i Španjolske.
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je Amerikance da bi se trebali pripremiti za moguće širenje epidemije koronavirusa u SAD-u, pozivajući škole, tvrtke i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.
„Tržište uviđa da se koronavirus širi globalno, premda se čini da se rast broja zaraženih usporava”, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.
Još polovicom prošloga tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu kretali su se na rekordnim razinama jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa utjecati na gospodarstva samo u prvom tromjesečju, no Cruz kaže da sada mnogi procjenjuju da će se „taj utjecaj osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže”.
S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.
U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.
I sve više američkih kompanija upozorava da će epidemija negativno utjecati na njihovo poslovanje, pa analitičari smanjuju procjene njihovih zarada.
Pročitajte više na:https://www.seebiz.eu/trzista/wall-street-ostro-pao-cetvrti-dan-zaredom/225996/