WALL STREET: Oprezno trgovanje, S&P 500 indeks stagnirao

Utorak, 12. svibnja 2020.

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište u jednom ili drugom smjeru, pa je S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen.
Dow Jones oslabio je 109 bodova ili 0,45 posto, na 24.221 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,01 posto, na 2.930 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 9,192 boda.
Nakon što su u ožujku zbog izbijanja koronakrize svjetske burze oštro pale, u travnju su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, a u svibnju su nastavile jačati.
To se zahvaljuje postupnom popuštanju restrikcija povezanih s koronavirusom u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti, dok bi poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine.
Zbog toga su loši gospodarski pokazatelji, koji ukazuju na duboku recesiju u najvećim svjetskim gospodarstvima, u drugom planu.
„Ulagači kupuju dionice zahvaljujući realnim očekivanjima da će golemi monetarni i fiskalni poticaji podržati rast gospodarstava i zarada kompanija. Na tržištima ima dosta optimizma, no mogao bi biti prigušen ako broj novozaraženih ponovno počne rasti”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.
Ulagače su, naime, jučer zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih u Južnoj Koreji i Njemačkoj, što bi moglo značiti da je popuštanje restrikcija preuranjeno.
„U povijesti nema primjera za zdravstvenu krizu kakva je ova, pa je na tržištima manje sigurnosti, a više kolebanja”, kaže Carter.
U fokusu ulagača su i poslovna izvješća kompanija. Dosad je oko 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna izvješća, pri čemu ih je oko 67,5 posto nadmašilo očekivanja.
Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12,1 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su prije dva tjedna očekivali pad od 15 posto.
No, početkom godine, prije izbijanja koronakrize, očekivao se rast zarada za 6,3 posto.
Unatoč snažnom rastu posljednjih tjedana, Dow Jones i S&P 500 indeks i dalje su oko 20 posto ispod svojih rekordnih razina, dosegnutih u drugoj polovici veljače. Nasdaq indeks udaljen je, pak, oko 10 posto od svoje rekordne razine.
Izvor:HRportfolio.hr