Visoka očekivanja ulagača za turističku sezonu i dionice iz sektora

Utorak, 23. svibnja 2023.

Ulagači u domaće turističke dionice s nestrpljenjem čekaju ovogodišnju turističku sezonu. Naime, dosadašnji podaci ukazuju da turizam u Hrvatskoj doživljava impresivan rast u 2023. godini, premašujući čak i promet iz rekordne 2019. godine. Očekivanja da je pred nama vrlo obećavajuća sezona temelji se na činjenici da je Hrvatska ove godine ušla u schengenski prostor i eurozonu što je značajno pridonijelo privlačnosti zemlje.

Sugestivno tomu je što se veliki uspjeh bilježi i tijekom travnja, s porastom dolazaka i noćenja u usporedbi s prethodnim godinama. Najviše noćenja ponovno se ostvaruje u hotelima, dok su najpopularnije destinacije Istra, Kvarner, Splitsko-dalmatinska županija, Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split i Poreč. Dobitna kombinacija za burzovne turističke perjanice poput Valamar Riviere (RIVP), Maistre (MAIS) i njezinog vlasnika Adris grupe (ADRS; ADRS2), Plave lagune (PLAG) i Arena Hospitality Group (ARNT).

Ove kompanije su u svojim nedavnim komentarima poslovanja u prvom tromjesečju također nagovijestile dobre turističke rezultate. Tako je Valamar izjavio da jako dobri trendovi u bookingu ohrabruju i upućuju na moguću vrlo dobru turističku sezonu uz trend poboljšanja u odnosu na prošlu godinu, posebice izraženo prema trenutnom stanju bookinga u Valamarovim južnim destinacijama.

Maistra tvrdi da booking za 2023. u ovom trenutku pokazuje dobar trend, znatno bolji od prošlogodišnjeg i pokazuje da postoji pojačan interes za dolaskom gostiju što je u skladu s komentarom matične Adris grupe. Arena je naglasila kako se trend putovanja nastavlja oporavljati nakon pandemije, dok su prosječne stope rasta i dalje jake unatoč preprekama s kojima se kompanija sada suočava.

Ohrabrujući znak je i što su vodeće turističke kompanije odlučile povećati isplate svojih dividendi u ovoj godini. Valamar je isplatu dividende povećao sa 0,16 na 0,20 eura po dionici što predstavlja dividendni prinos od 4,4% prema cijeni dionice na dan prije ostvarivanja prava na dividendu. Arena, koja prošle godine nije plaćala dividendu, ove godine je isplatila 0,70 eura po dionici što predstavlja dividendni prinos od 1,9% prema cijeni dionice na dan prije ostvarivanja prava na dividendu. A uvjerljivo najbolje su prošli dioničari Plave lagune koja je gotovo udvostručila dividendu s 11,19 na 20,29 eura po dionici što je na dan prije ostvarivanja prava na dividendu predstavljalo dividendni prinos od čak 7%.

Dioničari Maistre još će morati čekati na prvu isplatu dividende ali vlasnik kompanije, Adris grupa, predložila je isplatu od 2,35 eura po dionici. Ovaj prijedlog dividende predstavlja rast od 14 posto u odnosu na dividendu od prošle godine te vlasnicima povlaštene dionice pruža trenutni dividendni prinos od 4% odnosno 3,5% u slučaju redovnih dionica.

Pozitivna očekivanja u kombinaciji sa solidnim dividendama povećala su atraktivnost turističkih dionica ove godine. U tablici u nastavku prikazujemo promjene Crobex sastavnica od početka godine. Iako s rastom od 21,3% predvodi Adris grupa, vlasnici dionica Arene, Valamara i Plave lagune, koja nije na popisu jer je izgubila svoje mjesto u indeksu, mogu biti zadovoljni s obzirom na nedavno isplaćene dividende.

Slika 1. Tablica Crobex sastavnice 2023.

Visoka očekivanja ulagača prema budućnosti ovih kompanija sugerira izvanredna izvedba turističkog indeksa Zagrebačke burze, CROBEXturist, koja premašuje rezultate indeksa Crobex, kako tijekom 2023. godine, tako i u razdoblju prethodnih dvanaest mjeseci. Navedeno je prikazano na donjim grafikonima, gdje je vidljiva pozitivna izvedba turističkih dionica naspram Crobex indeksa. Međutim, ta se tendencija ističe i kad su u pitanju europske dionice što je evidentno s obzirom da su uključeni i pan-europski indeks Stoxx Europe 600, te njegova turistička inačica, Stoxx Europe 600 Travel & Leisure.

Slika 2. Tablica Crobex vs turist 2023.

Slika 3. Tablica Crobex vs turist 1Y

Ipak, ulagači u turističke dionice ne bi trebali zanemariti rizike. Osim očekivanog usporavanja gospodarskih aktivnosti u 2023. godini, još uvijek je problem i visoka inflacija. Ona osim na potrošačku moć gostiju utječe i na povećane operativne troškove. Ovo je bio poseban udar na profitne marže hotelijera.

Primjerice, u 2022. godini Valamar je prijavio rast troška električne energije u odnosu na 2019. godinu za 100,0 milijuna kuna ili 169,0%. Naravno, osim energije problematičan je i porast troškova hrane i pića, kao i povećanja plaća zaposlenih do kojih je sve teže doći. Prema reportaži HRT-a prije desetak dana spomenuto je da postoji nedostatak od 35.000 radnika što dovodi do sve veće potrage za stranim radnicima. A tu su dodatno i faktori koje je vrlo teško predvidjeti, a koji mogu proizaći iz sve napetijih geopolitičkih odnosa vezanih uz invaziju Rusije na Ukrajinu.

U svakom slučaju, 2023. godina bi mogla biti iznimno značajna za domaće turističke dionice. S Hrvatskom koja se pridružila schengenskom prostoru i eurozoni, uz značajan porast dolazaka i noćenja te izraženi rast u rezervacijama, postaje jasno da će sektor turizma i dalje biti pod budnim okom ulagača.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr