Petak i ponedjeljak donijeli su korekciju na burzama, koja je bez ikakve sumnje izazvana širenjem vijesti o dosad nepoznatom koronavirusu iz Kine. To je drugi neočekivani događaj ove godine (nakon ubojstva Soulemania) koji je stresao tržišta. Znamo kako je prvi prošao – bez vidljivoga traga, kao što smo i najavili. Što će biti ovaj put?

Ukupan pad američkog indeksa S&P500 iznosi 3%, što podijeljeno na dva dana spada u skupinu vrlo umjerenih korekcija. Ako je suditi prema početku korekcije, tržišta figurativno predviđaju blagu virozu koja će se riješiti u dva-tri dana kod kuće s puno čaja, meda i limuna, i pokojom šumećom tabletom.

U prilog tezi o kašljucanju govori i reakcija obveznica (naš recesijski monitor u dnu teksta): potražnja već nekoliko dana raste, prinosi padaju svuda osim u Hrvatskoj gdje su se uklesali na oko 0,6% i ne mrdaju, dakle, nervoza seli novac u najsigurnije oblike ulaganja, ali ne vidi se nikakva drama.
Scenarij u glavama plašljivaca je jednostavan: Kina će snažno usporiti, a Kina je postala toliko velika i važna da će se usporavanje preliti na svjetsko gospodarstvo.
Više na:https://arhivanalitika.hr/blog/viroza-na-trzistu/