Warning: getcwd() has been disabled for security reasons in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/plugins/wp-rss-aggregator/vendor/twig/twig/src/Loader/FilesystemLoader.php on line 39

Notice: Undefined index: et_fb in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/functions.php on line 14

Notice: Undefined index: border_styles_fullwidth in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/Fima_Blog.php on line 1290

Notice: Undefined index: border_radii_fullwidth in /home/fimavrijednosnic/public_html/wp-content/themes/Divi-child/Fima_Blog.php on line 1291
Vijest o cjepivu protiv Covida ključna je za ove dionice - FIMA vrijednosnice

Vijest o cjepivu protiv Covida ključna je za ove dionice

Četvrtak, 19. studenoga 2020.

Nada za skori kraj pandemije koronavirusa naglo je porasla s optimističnim vijestima o učinkovitim cjepivima protiv COVID-19. Prvo je američki farmaceutski gigant Pfeizer (PFE) prošli tjedan objavio da je njihovo cjepivo koje razvija u suradnji sa njemačkim BioNTech-om efektivnije od 90%, da bi ovaj ponedjeljak američka biotehnološka kompanija Moderna (MRNA) objavila da je njihovo cjepivo još djelotvornije sa 95 postotnom učinkovitošću.

S obzirom da su rezultati cjepiva puno bolji nego se očekivalo, fokus investitora je naglo prešao s dionica koje su bile sinonim za uspjeh tijekom koronavirus krize i novih uvjeta rada i učenja od doma na dionice koje su najviše bile pogođene zatvaranjima ekonomija i mjerama socijalnog distanciranja. U nastavku donosimo pregled dionica kojima je vijest o cjepivu od vitalne važnosti.

 

Dionice kruzerskih kompanija

Vijest o učinkovitom cjepivu protiv koronavirusa predstavlja svjetlo na kraju tunela za dionice kruzerskih kompanija. Kompanije iz ove industrije, kao i mnoge druge tvrtke čije je poslovanje oslonjeno na putovanja, bile su najteže pogođene s obzirom da je pandemija dovela do gotovo potpunog zastoja turističkih krstarenja. U skladu sa sve većim gubicima u poslovanju, dionice kruzer kompanija su potonule u 2020. godini. Sada, s pozitivnom budućnošću na horizontu, ulagatelji se nadaju mirnijoj plovidbi pa su dionice iz tablice ponovno u fokusu.

 

Dionice zrakoplovnih kompanija

Zrakoplovne kompanije dijele sličnu sudbinu s kruzerskim kompanijama s obzirom da su potrošači poslovna putovanja zamijenili videopozivima, a turistička putovanja odgodili za bolja vremena. Sličnu sudbinu su proživjele i cijene njihovih dionica pa dionice aviokompanija u 2020. godini bilježe značajne gubitke. Ipak u proteklim se danima sentiment poboljšao s obzirom na pozitivan razvoj događaja sa cjepivom, pa s porastom nade uzlijeću i cijene njihovih dionica. Tablica u nastavku donosi pregled glavnih dionica iz ove industrije.

 

Hotelijerske dionice

Zastoj putovanja, otkazivanja događanja i prakticiranje mjera sprečavanja širenja zaraze posebno se negativno odrazilo na noćenja u hotelima. Time su hotelijerske kompanije još jedna žrtva pandemije te kao u slučaju ranije spomenutih industrija, cijene njihovih dionica značajno su skliznule ove godine. Vijesti o učinkovitim cjepivima znače mogući povratak putnika i njihovu potrebu za smještajem pa cijene dionica ovih kompanija također počinju nadoknađivati gubitke. Tri najvažnija hotelijerska lanca čije dionice kotiraju na burzi prikazujemo u sljedećoj tablici.

 

Dionice kockarnica

Pojava virusa COVID-19 natjerala je turiste da donesu odluku o prestanku kockanja s obzirom da je na kocku došlo njihovo zdravlje. Time su investitori najpoznatijih kockarnica naučili da izreka „kuća uvijek dobiva“ nije više toliko sigurna pa su krenuli u rasprodaju njihovih dionica. Ipak studeni je dobitno počeo za dionice iz ove industrije jer osim što su pozitivne vijesti oko cjepiva potaknule nadanja za brzi povratak turista u Las Vegas, izborna pobjeda Joe Bidena znači i moguću normalizaciju odnosa s Kinom. Navedeno je od velike važnosti s obzirom da dio ovih kompanija ima značajne poslovne operacije u kineskom Macau za koje se vjeruje da je najveće kockarsko središte na svijetu. Tablica u nastavku prikazuje tri najvažnije dionice iz industrije koje također imaju operacije u Macau.

Pozitivne vijesti na polju borbe protiv koronavirusa ohrabrile su investitore za kupnju dionica diljem svijeta. Svjedoci smo oporavka i domaćih turističkih dionica u istom razdoblju. Ipak, povratak normalizaciji nije tako blizu s obzirom na buduće probleme distribucije cjepiva. Investitori zainteresirani za ulaganje u ranije spomenute dionice koji su sigurni u pozitivnu budućnost bez pandemije trebaju smoći snage da ne gledaju rekordne brojke novozaraženih i preminulih.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić,
FIMA Vrijednosnice d.o.o.
www.fima-vrijednosnice.hr