Utrka za umjetnom inteligencijom ne posustaje; tko su glavni igrači i koji su ETF-ovi fokusirani na AI?

Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Prošlo je gotovo godinu i pol dana otkako je umjetna inteligencija (AI) postala vodeća tema u svijetu tehnologije, a euforija oko AI dionica na Wall Streetu i dalje traje. Ono što je započelo lansiranjem OpenAI-ovog ChatGPT-a krajem 2022. godine, chatbota koji je u samo dva mjeseca privukao 100 milijuna korisnika, pretvorilo se u utrku između svih glavnih tehnoloških igrača s visokim AI ambicijama.

Predvodnik u ovoj utrci trenutačno je, kako se čini, Microsoft (MSFT), s obzirom na to da je zahvaljujući pravovremenoj investiciji od 10 milijardi dolara u OpenAI postao najvrjednija kompanija na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Uzroci optimizma ulagača da kompaniju vrednuju na 3 bilijuna dolara nadilaze financijske koristi od suvlasništva, u trenutno najinovativnijoj kompaniji na svijetu, OpenAI-u. Partnerstvo s OpenAI-om omogućit će Microsoftu inovacije na svojim proizvodima i uslugama te tako, vjerojatno, dodatno pojačati konkurentnost Microsofta. Nadalje, nove AI tehnologije bi i potencijalno mogle otvoriti mogućnost za osvajanje dodatnog udjela na tržištu u segmentima gdje je Microsoft bio slab, poput primjerice web tražilica gdje dominira Google.

Navedeno već zabrinjava menadžere u Alphabetu (GOOG; GOOGL), matičnoj tvrtki Googlea. To je vidljivo iz internih dopisa koji su nedavno procurili iz kompanije, a u kojima se upozorava da Google nije dobro pozicioniran u ovoj utrci oko umjetne inteligencije. Zato je, nakon neuspješnog lansiranja svog chatbota Barda, Google najavio dodatne investicije i promjene u svojoj liniji generativne umjetne inteligencije, što uključuje preimenovanje chatbota u Gemini. Zajedno s menadžerima, i investitori dijele zabrinutost za poziciju Alphabeta u ovoj utrci, što je vidljivo u izvedbi dionica Alphabeta u usporedbi s Microsoftom od početka 2023. godine. Dok dionice MSFT nakon rasta od preko 60% u posljednjih godinu dana redovito dosežu nove rekordne razine, dionice GOOG još uvijek su ispod vrhunaca zabilježenih krajem 2021. godine odnosno u vremenu prije razmišljanja o umjetnoj inteligenciji kao temi za ulaganje. Ipak, rast dionica Alphabeta također reflektira trenutačnu euforiju oko AI dionica s obzirom da su u posljednjih godinu dana skočile preko 50%.

I ostali tehnološki divovi poput Amazona (AMZN) i Mete (META) ubrzano ulažu u razvoj ove nove tehnologije. Amazon je prezentirao svoje planove koji uključuju razvoj vlastitih velikih jezičnih modela te čipove za podatkovne centre specifične za strojno učenje. Meta se sve manje fokusira na metrauniverzum, a sve više na strojno učenje kako bi korisnicima svojih socijalnih mreža Facebook i Instagram što bolje plasirao informacije koje naravno uključuju i za kompaniju profitabilne oglase. Da se ulagačima sviđaju planovi potvrđuje uzlet njihovih dionica. Dionice Amazona su skočile preko 80% u posljednjih godinu dana, a dionice Mete čak 180%.

Apple (AAPL) i Tesla (TSLA) također su duboko predani integraciji umjetne inteligencije u svoje proizvode i usluge iako Apple svoje inicijative na ovom polju najčešće drži relativno tajnima. Poznato je da kompanija već godinama integrira AI u svoje uređaje putem svog virtualnog asistenta Siri. Također, snažno ulaže u istraživanje i razvoj AI-a na polju prepoznavanja lica i primjene AI-a u proširenoj stvarnosti s obzirom na nedavno lansirani proizvod Apple Vision Pro.

S druge strane, Tesla (TSLA) predvodi u primjeni AI-a u automobilskom sektoru, posebno svojom tehnologijom samovozećih vozila, poput sustava Autopilot. S obzirom da tvrtka prikuplja obilne podatke o vožnji u stvarnom svijetu CEO Elon Musk naglašava potencijale AI-a u viziji Tesle i izvan automobila na područja poput humanoidnog robota pod nazivom Optimus.

Međutim, obje dionice zaostaju po izvedbi u odnosu na ranije spomenute igrače. Dionice Apple su porasle 23% u posljednjih godinu dana, dok su dionice Tesle čak pale 2,3%. Posebno loše za investitorski sentiment je što su obje dionice u padu od početka ove godine koja je započela vrlo optimistično za cijeli tehnološki sektor. Razlozi za ovo se mogu pronaći u značajnoj izloženosti obje kompanije u Kini. Osim potencijalnih problema koji proizlaze iz ovisnosti u proizvodnji svojih proizvoda u Kini uslijed geopolitičkih izazova, dovodi se u pitanje potražnja na kineskom tržištu uslijed ubrzanog usporavanja drugog najvećeg svjetskog gospodarstva u posljednje vrijeme.

Iako se planovi i ulaganja ovih tehnoloških divova u umjetnu inteligenciju tek trebaju materijalizirati u obliku većih prihoda i profita, benefite novog trenda jedna kompanija već uvelike unovčava. Čipovi koje dizajnira Nvidia (NVDA), poput H100, postali su neizostavni za obradu podataka za velike jezične modele. A da potražnja za njima raste diljem svijeta vidljivo je iz upravo objavljenih kvartalnih rezultata kompanije.

Nvidia je objavila financijske rezultate za četvrti fiskalni kvartal koji su već nadmašili prognoze Wall Streeta te izjavila da će prihod tijekom trenutačnog kvartala biti još bolji od očekivanog, čak i u odnosu na visoka očekivanja analitičara. Idući trgovinski dan nakon objave, dionice NVDA su uzletjele 16,4% te tako povećale dobitak na godišnjoj razini na vrtoglavih 232%.

Grupa dionica ovih sedam nabrojanih kompanija u svijetu financija trenutno nose naziv „Veličanstvenih sedam“. Naime, Wall Street im je dodijelio takvo ime s obzirom na značajan utjecaj njihove tržišne kapitalizacije na cjelokupno dioničko tržište, a time i dioničke indekse. Naravno, izvanredna izvedba njihovih dionica u prošlosti čine ih najpoželjnijim dionicama u portfeljima.

Tablica 1. Velicanstvenih 7

Naravno, postoje i druge kompanije koje ne spadaju u ovu elitnu skupinu, a koje imaju direktnu korist od razvoja umjetne inteligencije. Među njima se ističe Super Micro Computer (SMCI), koji ranije nije bio toliko poznat ulagačima. Snaga ove kompanije, specijalizirane za proizvodnju serverskih sustava i ostalog hardvera za podatkovne centre, leži u mogućnosti prilagodbe na hardveru koji drugi ne mogu pružiti, što je idealno za primjenu umjetne inteligencije. Zbog toga je cijena dionice SMCI, koja se prošle godine u ovo vrijeme trgovala ispod 100 dolara, sada nadomak 1.000 dolara.

U ovom trenutku je teško predvidjeti tko će točno biti pobjednik u utrci za umjetnom inteligencijom i jesu li određene dionice prebrzo porasle, što bi moglo rezultirati korekcijom cijene na tržištu. Stoga je važno biti oprezan prilikom odabira i alokacije spomenutih dionica u portfelju.

Ipak, ako ulagač vjeruje da najbolje vrijeme za umjetnu inteligenciju tek dolazi, može ulagati i kroz ETF-ove fokusirane na AI, čiji će se fond menadžeri pobrinuti za prethodno spomenuto. Postoji nekoliko takvih na tržištu, među kojima se ističu Global X Robotics & Artificial Intelligence (BOTZ) i Global X Artificial Intelligence & Technology (AIQ).

Tablica 2. AI ETF-ovi

Oba ETF-a su prisutna na tržištu već neko vrijeme pa imaju respektabilnu imovinu pod upravljanjem. U slučaju BOTZ-a ona iznosi 2,4 milijarde dolara, a u slučaju AIQ-a iznosi 1,1 milijardu dolara. Kod oba ETF-a najveća pozicija je Nvidia, ali osnovna razlika je u disperziji. AIQ sadrži 85 dionica, dok je BOTZ uži s 45 dionica. Zbog toga je kod BOTZ-a udio dionica NVDA čak 21,1%, u usporedbi s znatno manjim udjelom od 3,8% kod AIQ-a.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr