Ulagači na Wall Streetu podvlače crtu za 2020. godinu; zašto mogu biti zadovoljni

Srijeda, 23. prosinca 2020.

Ulaskom u Božićni tjedan ulagači počinju podvlačiti crtu za povijesno izazovnu 2020. godinu. S obzirom na još uvijek itekako aktualnu pandemiju koronavirusa koja je promijenila način na koji živimo, radimo i zabavljamo se, te time ostavila dramatične posljedice na globalnu ekonomiju, ulagači na Wall Streetu mogu biti više nego zadovoljni kako za njih završava godina.

Naime, sa samo šest preostalih trgovinskih dana za američke burze, vodeći dionički indeks, S&P 500, u 2020. godini nije samo pozitivan, već je porastao solidnih 14 posto. Pozitivan završetak za američke dionice prvenstveno se zahvaljuje osjećaju sigurnosti koji je investitorima pružila pravovremena podrška američke središnje banke Fed u obliku monetarnih mjera i spuštanja ključnih kamatnih stopa na razine u blizini nule. Također, poruke čelnika te središnje banke koje nagovještavaju nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa uslijed slabih izgleda povrataka inflacije na željene stope, povećavaju atraktivnost dionica kao financijske imovine. Time nije iznenađujuće da su se u ovim uvjetima investitori, u razdoblju čekanja prolaska pandemije, odlučili na kupnju dionica.

Posebno plodonosnu godinu s rastom od preko 45% zaključuje tehnološki orijentiran Nasdaq 100 indeks. Poslovni modeli glavnih sastavnica tog indeksa pokazali su se kao savršeni za promjene u svakodnevnom poslovanju i životu koje su nastupile od početka pandemije. Time su cijene dionica ovih kompanija odletjele na rekordne razine, a njihove valuacije se nalaze na razinama viđene posljednji put tijekom dot-com mjehura s početka tisućljeća.

S pozitivnim predznakom godinu bi mogao zaključiti i industrijski Dow Jones indeks. S obzirom na sastav indeksa koji zbog cjenovnog računanja daje veću težinu cikličkim dionicama koje su zbog krizom uzrokovanih gospodarskih poremećaja doživjele značajnije negativne utjecaje, za razliku od S&P 500 i Nasdaq indeksa u kojima težinom dominiraju tehnološki giganti, indeks je imao slabiju izvedbu tijekom cijele godine.

Ipak, kraj godine donio je preokret u sentimentu. Naime, izbor Joe Bidena kao demokratskog kandidata za američkog predsjednika u studenom podupire mogućnost za velike državne infrastrukturne zahvate koje su demokrati ranije zagovarali a zbog kojih bi industrijske i materijalne dionice mogle imati najveću korist. S druge strane, zadržavanje Kongresa u rukama republikanaca pruža kočnicu na eventualne regulatorne i slične pritiske koje bi mogle imati financijske i energetske kompanije da su demokrati osvojili većinu. Nadalje, vijest o djelotvornom cjepivu od strane Pfeizera, a zatim i Moderne od prije nekoliko tjedana, podupire nadu u skori kraj pandemije i povratak starom načinu života prije krize koji je uključivao putovanja a od čega će najveću korist imati dionice iz energetskog i potrošačkog sektora. Sve navedeno je utjecalo da i Dow Jones industrijski indeks poraste na nove rekordne razine pa ovaj indeks trenutno bilježi porast od 5% u 2020. godini.

Na razini pojedinih sektora u 2020. godini dobitnik je bio tehnološki sektor, što se kao i u slučaju Nasdaqa, zahvaljuje rastu dionica poput Apple-a i Microsofta zbog ranije u tekstu spomenutih razloga. Tehnološke dionice, mjerene izvedbom ETF-a XLK koji prati S&P-ovu kvalifikaciju tehnološkog sektora, uzletio je preko 40 posto. Rast dionica iz cikličkog potrošačkog sektora mjerenih ETF-om XLY za 25% gotovo u cijelosti se može zahvaliti rastu dionica Amazon i Tesle koje S&P svrstava u ovaj sektor usprkos poznatoj tehnološkoj orijentaciji ovih kompanija. Sličan rast ostvarile su i dionice iz sektora komunikacijskih usluga čiji je ETF XLC skočio 23% također zahvaljujući dionicama s primarnom tehnološkom orijentacijom poslovanja: Facebook, Alphabet (matična tvrtka Google-a) i Netflix.

Energetske i financijske dionice su zabilježile najslabiju izvedbu u ovoj godini s obzirom na krizu koja je imala dramatične posljedice na poslovanje kompanija iz ovih sektora. Usprkos nešto pozitivnijem sentimentu u posljednja dva mjeseca i rastu cijena dionica iz ovih sektora poput JP Morgana ili Chevrona, ETF-ovi koji prate kretanje ovih sektora i dalje se nalaze ispod predpandemijskih razina.

Izvedba pojedinih sektora odnosno promjena ETF-ova koji prate kretanja indeksa prema sektorskoj kvalifikaciji S&P-a te ETF koji prati kretanje S&P 500 indeksa prikazano je u sljedećoj tablici:

S godinom na zalasku ulagači počinju gledati prema 2021. godini i vagati buduće pozitivne događaje, poput mogućeg kraja pandemije zahvaljujući novim cjepivima protiv Covid-19 virusa, naspram trenutnih negativnih utjecaja, poput rekordnog broja slučajeva novozaraženih i s time povezanog ponovnog uvođenja mjera za sprečavanje širenja zaraze. Nova godina svakako nosi brojne neizvjesnosti za investitore, iako teško da ih nakon ovakve godine nešto može posebno iznenaditi.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić,

FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr