Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su rasti na mjesečnoj i godišnjoj razini te su na kraju srpnja iznosili gotovo 293 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
U odnosu na lipanj ti su depoziti veći za 2,9 milijardi kuna ili 1 posto, dok su u odnosu na kraj srpnja 2018. godine veći za 13,3 milijarde kuna ili 4,7 posto.
Rast na mjesečnoj i godišnjoj razini isključivo je posljedica rasta depozitnog novca koji predstavlja novčana sredstva na transakcijskim računima (tekućim i žiroračunima) te obveze banaka po izdanim kunskim instrumentima plaćanja. On je dosegnuo povijesno najvišu nominalnu vrijednost od preko 99,2 milijarde kuna, čineći tako 34 posto ukupnih depozita.
Na mjesečnoj razini depozitni novac povećan je za 2,9 milijardi kuna ili 3 posto, dok je u odnosu na stanje na kraju srpnja 2018. porast iznosio 16,4 milijarde kuna.
Tako je nastavljen snažan rast po dvoznamenkastim stopama, koji uz manja odstupanja traje od početka 2015. godine.
Pročitajte više na:http://www.poslovni.hr/financijska-trzista/ukupni-depoziti-banaka-porasli-i-sada-iznose-293-milijarde-kuna-357251