Tehnološki giganti na rasprodaji nakon boljih nego očekivanih poslovnih rezultata

Utorak, 3. studenoga 2020.

Protekli tjedan sezona objave poslovnih rezultata doživjela je svoj vrhunac u SAD-u. U četvrtak, u razmaku od svega nekoliko minuta, tehnološki giganti Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN) i Alphabet (GOOGL), te dva dana ranije Microsoft (MSFT) objavili su kako su poslovali u trećem tromjesečju. Rezultati ovih burzovno najvrednijih kompanija pokazali su da ne samo da im poslovanje buja usprkos teškim ekonomskim uvjetima u kojima se globalno gospodarstvo našlo uslijed pandemije korona virusa, već su isti bili bolji nego što su analitičari očekivali. Ipak, cijene ovih dionica, uz iznimku Alphabeta, ošto su skliznule s obzirom da čak i ovih pobjednici u koronakrizi imaju svoje slabe točke.

  1. Apple

Najveći među svima, Apple, objavio je da je uprihodio 64,7 milijardi dolara u trećem tromjesečju. 1% više nego godinu ranije i rekord za svoj četvrti fiskalni kvartal. Rastu prihoda prodaje pomogla je činjenica da sve više ljudi radi i uči od doma tijekom pandemije pa je prodaja Apple-ovih Mac i iPad uređaja skočila. Zarada od 73 centa po dionici je bila nešto niža od prošlogodišnjih 76 centi, ali u skladu s očekivanjima.

Dobre brojke je pokvarila odluka o neobjavljivanju financijske smjernice za iduće tromjesečje zbog nepoznanica koje nosi korona situacija što znači da analitičari nemaju predodžbu kako kompanija projicira prodaju novog iPhone-a 12 koji je krenuo u prodaju u listopadu. Također i 20% slabija prodaja starijih verzija iPhone uređaja uslijed slabije potražnje u Kini zabrinjava investitore. Dionica je dan nakon objave rezultata pala 5,6% te sad bilježi pad od 21% od svoje rekordne razine postignute na početku rujna.

  1. Amazon

Amazon je također premašio očekivanja ulagača i potvrdio da mu poslovanje posebno cvjeta u novim uvjetima u kojima potrošači pojačano kupuju putem interneta. Prihodi od 96,15 milijardi dolara su uzletjeli 37%, a zarada od 12,37 dolara je bila gotovo trostruko veća nego prošlogodišnjih 4,23 dolara. Oboje predstavlja nove rekorde za e-commerce kompaniju. Ipak, kao i u slučaju Apple-a, dionica je potonula dan nakon objave rezultata. Ulagače je razočarala procjena operativnih rezultata za idući kvartal u kojem kompanija kalkulira zabilježiti troškove povezane sa kovid pandemijom u vrijednosti od čak 4,5 milijarde dolara. Cijena je u petak potonula 5,4% te sada bilježi pad od 14,5% od svoje rekordne razine postignute na početku rujna.

  1. Microsoft

Microsoft je na krilima rasta svog odjela poslovanja u oblaku u proteklom tromjesečju uprihodio 37,2 milijarde dolara što je 12% više nego godinu ranije. Zarada po dionici je porasla 32% na 1,82 dolara. Oboje iznad očekivanja analitičara. Kao i kod ranije spomenutih problem se pojavio u prognozi poslovanja za idući kvartal. Kompanija projicira slabiji rast prihoda što ukazuje da je ugovaranje i naplata kod postojećih korisnika težak posao u vrijeme pandemije. Cijena dionice je od objave rezultata u utorak pala 5% te se nalazi 13% ispod svoje rekordne razine postignute početkom rujna.

  1. Alphabet

Alphabet je posljednji od tehnoloških giganata koji je objavio rezultate bolje od očekivanja. Usprkos strahovanju da će segment oglašavanja pasti uslijed kovid pandemije, kompanija je objavila snažan rast. Matična tvrtka Google-a je uprihodila 46,17 milijardi dolara što predstavlja rast od 14%, dok je zarada po dionici skočila 59% na 16,40 dolara. Za razliku od ostalih dionica velike tehnološke četvorke, Alphabetova dionica je skočila nakon objave 3,8%, ali je tijekom trgovine u petak bila trgovana i na 8% većoj razini pa se može računati da je i ona kažnjena u ovoj posljednjoj rasprodaji tehonoloških dionica.

Najava novih lockdownova uz rekordne brojke novozaraženih očito ima za posljedicu da su se investitori počeli brinuti i oko budućnosti ovih, do sada, pobjednika u korona krizi. Ipak, nakon ovih „popusta“ cijene dionica svakako izgledaju privlačne ulagačima koji su propustili ukrcati se na raniji vlak izuzetnih prinosa koje su ove dionice donijele u 2020. godini. Investitori koji ne žele birati među pojedinim tehnološkim dionicama mogu se usmjeriti na ETF Invesco QQQ. Ovaj burzovno trgovani fond kratice QQQ ima zadatak pratiti kretanje Nasdaq 100 indeksa u kojem ove tehnološke kompanije dominiraju sa svojim težinama.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić,

FIMA Vrijednosnice d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr