Svjetske burze, uključujući i Zagrebačku, imale su izvrsnu prvu polovicu godine

Utorak, 6. srpnja 2021.

Borba protiv COVID-19 pandemije nastavila se diljem svijeta uvelike i u 2021. godini. Nakon više od godine dana od pojave virusa počinje se nazirati skori pozitivan završetak ove borbe. Brojevi novozaraženih u stabilnom su padu diljem svijeta iako neočekivane nove varijante virusa, poput posljednjeg Delta, izazivaju strahovanja o ponovnom rasplamsavanja epidemije. Srećom, postotak procijepljenosti stanovništva u kombinaciji s ranije zaraženima bliži se, u sve većem broju država, postotku nakon kojeg bi se mogao postići „imunitet krda“. S navedenim pozitivnim pomacima, globalna ekonomija postupno se sve više otvara, a restrikcije ukidaju.

Ovakav razvoj događaja utjecao je i na tržišta kapitala koja su u 2021. godini nastavila s pozitivnim kretanjima započetim nakon početne panike koju je pandemija izazvala u prvoj polovici 2020. godine. Optimističan sentiment ulagača najbolje potvrđuje izvedba američkih burzi koje su u prvom polugodištu zabilježile dvoznamenkasti porast svojih vodećih dioničkih indeksa na povijesno rekordne razine.

USA indeks

Glavni američki dionički indeks S&P 500 je tijekom prvih šest mjeseci ove godine uzletio 14,4%, što predstavlja drugu najbolju polugodišnju izvedbu od „dot-com“ mjehura. Osim što za ovako snažan rast cijena dionica 500 najvažnijih američkih kompanija treba zahvaliti ponovnom otvaranju američkog gospodarstva nakon sve većeg broja cijepljenog stanovništva, bilijuni dolara podijeljeni kroz fiskalne stimulacije potpomogli su na strani potražnje za proizvodima i uslugama i ponovnom uzletu ekonomskih aktivnosti.

Snažan oporavak potražnje nije bio u jednakoj mjeri dočekan i na strani ekonomske ponude roba i usluga jer su kompanije još uvijek osjećale posljedice poremećaja u opskrbnim lancima izazvanih pandemijom. Također, navedenom nisu pomogli ni problemi s popunjavanjem ranije eliminiranih radnih mjesta s obzirom da je dio nezaposlenih radije uživao u solidnim mjerama pomoći nego se prijavljivao na nove poslove i tako riskirao eventualnu zarazu ili imao problem sa zbrinjavanjem djece koja nisu mogla biti primljena u zatvorenim školama ili vrtićima zbog mjera sprečavanja širenja zaraze. Ovakva dinamika u gospodarstvu utjecala je da dođe do većeg nego očekivanog općeg porasta cijena odnosno inflacije.

U uvjetima povećane inflacije najbolje posluju kompanije koje veće troškove mogu prebaciti na svoje kupce ili imaju koristiti od većih kamata do kojih dolazi kada se pojavi nekontrolirani rast cijena. A to su u prvom redu kompanije iz cikličnih sektora poput financijskog, industrijskog, energetskog i materijalnog sektora pa je i industrijski indeks Dow Jones, koji ima za cilj pratiti kretanja 30 najvažnijih američkih kompanija iz svih industrija zabilježio solidan rast od gotovo 13% u prvom polugodištu.

Zbog straha od nastavka visokih stopa inflacije ulagači su ove godine počeli kalkulirati s potencijalnim dizanjem kamatnih stopa i završetkom ere jeftinog novca kojim je američka središnja banka Fed stimulirala ekonomiju uslijed krize. Ipak, poruke čelnika Feda da još uvijek nije vrijeme za promjene u monetarnoj politici, s obzirom da očekuju da su trenutni trendovi u inflaciji prolaznog karaktera, a također i zbog fokusa na tržište rada koje se zbog ranije spomenutih razloga još uvijek nije oporavilo na razine pune zaposlenosti, kretanje prinosa obveznica na tržištu se stabiliziralo. S tim u svezi dionice iz tehnoloških sektora, čije valuacije su gotovo uvijek osjetljive na promjene kamatnih stopa, također su krajem polugodišta znatnije skočile pa je i tehnološki orijentiran Nasdaq indeks zabilježio solidnu izvedbu s rastom od 12,50%.

U prvoj polovici godine investitori su bili pozitivno nastrojeni i na europskim burzama. Europski dionički indeksi uvelike su zaostajali za američkim indeksima prošle godine, s obzirom da na europskim burzama ne kotiraju tehnološke kompanije takvog kalibra kao na američkim burzama, a koje su bile svojevrsni dobitnici u uvjetima pandemije uslijed ubrzane digitalizacije svijeta. Ove godine, s fokusom investitora na „staru“ ekonomiju zahvaljujući pozitivnim pomacima na polju borbe protiv COVID-19 zaraze, kompanije i sektori osjetljivi na ekonomske fluktuacije poput banka i energetskih ili industrije kao što je automobilska, a koje su uglavnom vodeće sastavnice europskih indeksa, porasle su u skladu s onima na Wall Streetu. Tako je pan-europski indeks STOXX 600 zaključio polugodište na 13,5% većoj razini, njemački Dax s porastom od 13,2%, dok je francuski CAC skočio 17%. Tek britanski FTSE 100, s rastom od 9%, zaostajao je s obzirom na posljednje probleme koje delta soj izaziva na otoku. Posebno zadovoljni u 2021. godini mogu biti i slovenski investitori obzirom na zavidnu izvedbu glavnog dioničkog indeksa Ljubljanske burze. Naime, slovenski SBITOP indeks uzletio je gotovo 25% te dosegnuo razine viđene zadnji put prije više od 11 godina.

S posebnim interesom su i domaći ulagači pratili i analizirali trendove COVID-19 podataka s obzirom da hrvatsko gospodarstvo snažno ovisno o putovanjima i turističkim aktivnostima. Oporavak gospodarstva u drugom tromjesečju i nada u skori kraj pandemije potaknuo je i optimizam na Zagrebačkoj burzi ove godine pa je glavni indeks Crobex skočio 14% na razine od oko 2000 bodova gdje se kretao prije korona krize.

EU indeksi

Iako se za rast indeksa prvenstveno treba zahvaliti oporavku dionica kompanija čije se poslovne aktivnosti vežu za inozemna tržišta poput Atlantske plovidbe, Končara i AD Plastika, od početka godine je primjetna potražnja investitora za najkvalitetnijim hrvatskim blue chip dionicama kompanija s primarnim fokusom na domaće gospodarstvo poput Podravke, Adris grupe, Atlantic grupe i Ericsson Nikole Tesle. Dionice turističkih kompanija su tek blago porasle, ali navedeno se može opravdati činjenicom da je dobar dio oporavka cijena njihovih dionica od najnižih kriznih razina prošle godine bio već nadoknađen krajem prošle godine.

Iako povijest sugerira da snažna tržišta u prvom dijelu godine najčešće prate snažna tržišta u ostatku godine, pred investitorima je niz briga. Pozitivnu dinamiku na burzama vrlo lako može poremetiti sve negativnije vijesti o širenju Delta varijante virusa koja se događa u vrijeme kada slabi interes populacije za cijepljenjem. Nadalje, sve veći troškovi poslovanja uslijed većih stopa inflacije također ugrožavaju potencijalne poslovne rezultate kompanija kojima se poslovanje tek počelo vraćati u normalne okolnosti nakon pandemije. Sve ovo, čini se, investitori su s mislima na ljetni odmor odlučili za sada ignorirati.

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr