Svjetska tržišta pala više od 10 posto zbog širenja koronavirusa

Ponedjeljak, 2. ožujka 2020.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 12,4 posto, na 25.409 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 11,5 posto, na 2.954 boda, a Nasdaq indeks 10,5 posto, na 8.567 bodova.
Cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi oštro su pale sedam dana zaredom, pri čemu je S&P 500 indeksu trebalo samo šest dana da zaroni u područje korekcije, koje se definira padom za 10 posto ispod prethodne rekordne razine.
Još 19. veljače S%P 500 dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, 3.386 bodova, da bi sada bio 12,8 posto ispod te razine.
Nikada u povijesti S&P 500 nije tako brzo zaronio u područje korekcije.
„Prijašnji rekord bio je takav pad u devet dana početkom 2018. godine”, kaže Howard Silverblatt, analitičar iz S&P 500 Dow Jones Indices.
Dow Jones indeks zabilježio je, pak, u četvrtak najveći bodovni pad u povijesti, za 1.192 boda, i to je bio već drugi pad veći od 1.000 bodova u prošlom tjednu.
Dosad je u povijesti Dow Jones zabilježio samo četiri dnevna pada za 1.000 bodova.
I ostale najveće svjetske burze zabilježile su oštar pad, pa je MSCI indeks svjetskih burzi prošloga tjedna potonuo više od 10 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008. godine.
Pritom je s burzi izbrisano više od 5.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što predstavlja otprilike vrijednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Japana, trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.
Posljedica je to niza vijesti koje pokazuju da broj novozaraženih od koronavirusa u svijetu raste brže nego u Kini, ponajviše u Južnoj Koreji, Iranu, Italiji…
Vlade širom svijeta, od Australije, preko Irana do Italije, pokušavaju zaustaviti epidemiju, pa zatvaraju škole, otkazuju velike događaje i gomilaju medicinske zalihe.
U SAD-u, također, raste strah od koronavirusa, nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdili prvi slučaj koronavirusa nepoznatog podrijetla u sjevernoj Kaliforniji i upozorili na moguće širenje te bolesti.
Gospodarske štete veće nego što se procjenjivalo
Analitičari kažu da je teško procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu utjecati na globalno gospodarstvo, no jasno je, kažu, da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo.
Pročitajte više na:https://www.seebiz.eu/trzista/svjetska-trzista-pala-vise-od-10-posto-zbog-sirenja-koronavirusa/226285/