Svjetska tržišta: Indeksi porasli, vlasti najavljuju nove poticajne mjere

Ponedjeljak, 1. lipnja 2020.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3,75 posto, na 25.383 boda, dok je S&P 500 porastao 3 posto, na 3.044 boda, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9.489 bodova.
Pozitivno na tržišta utječu vijesti o popuštanju restriktivnih mjera, odnosno postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normalizacije gospodarske aktivnosti.
Ulagači se nadaju brzom oporavku najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize jer vlasti širom svijeta, od Japana i Kine do Europske unije najavljuju daljnje poticajne mjere.
Tako je Europska komisija predstavila plan za oporavak gospodarstva EU-a vrijedan 750 milijardi eura.
Dužnosnici američke središnje banke, pak, svako malo najavljuju da će Fed uvesti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.
Rast burzi zahvaljuje se, također, nadi ulagača u pronalazak cjepiva protiv koronavirusa, što bi odagnalo strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa.
Zbog toga su u drugom planu bile napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je kineski parlament u četvrtak usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na lanjske velike prosvjede u toj bivšoj britanskoj koloniji.
Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je da je “ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga”.
Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija.
SAD će početi postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong, objavio je u petak predsjednik SAD-a Donald Trump. Hong Kong nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status koji se daje tom teritoriju otkako je vraćen Kini, rekao je Trump.
Uz to, on i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće sustezati od rasta napetosti.
Stoga se ulagači plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, kao i oporavak svjetskih burzi.
Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.
I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,4 posto, na 6.076 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,6 posto, na 11.586 bodova, a pariški CAC 5,6 posto, na 4.695 bodova.
Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 7,3 posto, na 21.877 bodova.
Izvor:SEEbiz