Objava ljetne prognoze Europske komisije uzbudila je lokalne duhove zbog potvrde bržeg rasta od ranije očekivanog. 3,1% ove i 2,7% sljedeće godine mnogo je brže od ranijih očekivanja koja su se donedavno centrirala oko 2,5%.
No, u toj u reviziji očekivanja nema novosti: pred nekoliko dana je objavljeno i da je HUB konsenzus (medijan prognoza pet glavnih ekonomista najvećih hrvatskih banaka) revidiran prema gore, tako da ekonomisti sada očekuju rast od 3% ove i 2,5% sljedeće godine.

Ono što su svi komentatori propustili zabilježiti je da su ove projekcije zapravo – loša vijest. Kako je rast u prvom tromjesečju iznosio 3,9%, očekivanje od svega oko 3% za cijelu godinu znači da će rast u preostalome dijelu godine – usporiti.
I Ekonomski institut, koji je pred nekoliko tjedana izašao s bombastičnom najavom rasta od 4,7% u drugom kvartalu, vrlo je brzo odustao od takve navale optimizma.

Pravo pitanje glasi: koliko dugo rast osobne potrošnje i investicija zbog bolje realizacije EU projekata može izolirati hrvatsko gospodarstvo od usporavanja u EU? Odgovor nije toliko složen: kvartal, dva, možda i tri, ali ne predugo
Više na:https://arhivanalitika.hr/blog/miran-san-svijet-je-jos-uvijek-daleko-od-recesije/