Švedska: Tržištu nekretnina prijeti kolaps

Srijeda, 11. siječnja 2023.

Cijene nekretnina u Švedskoj suočavaju se s ozbiljnim padom. Bivši guverner središnje banke Riksbank upozorava na visoke razine dugova kućanstava.
Cijene kuća u Švedskoj prilično su stabilno rasle tijekom posljednjeg desetljeća. Tome su pridonijele iznimno niske kamatne stope u sustavu u kojem se oko polovice hipoteka ljudi financira s promjenjivim stopama, dok većina ostalih imaju kratkoročne fiksne stope.
Ali sada cijene nekretnina padaju. I ovaj pad ne iznenađuje s obzirom na “disfunkcionalnu” prirodu tržišta, prema Stefanu Ingvesu, koji je bio na čelu švedske Riksbank od 2006. do 2022. godine.
“Neprestano sam ponavljao da je razina duga u sektoru kućanstava jednostavno, znatno previsoka i da će doći dan obračuna i na kraju će stope porasti, a sada su stope porasle”, rekao je Ingves CNBC-jev “Squawk Box Europe”.
Cijene nekretnina pale su za 15% između vrhunca u ožujku i studenom prošle godine, prema tvrtki za financijske usluge Valueguard, a izvijestila je nordijska korporativna banka SEB…
Više na:https://www.seebiz.eu/nekretnine/svedska-trzistu-nekretnina-prijeti-kolaps/286727