Što vodeće investicijske banke na Wall Streetu očekuju u 2023. godini?

Petak, 2. prosinca 2022.

Ovu godinu će ulagači na Wall Streetu zasigurno pamtiti kao vrlo tešku. Trend pada cijena dionica traje od prvog trgovinskog dana u godini kada je vodeći dionički indeks zadnji put bio na rekordnoj razini. Svoje posljednje dno, u još uvijek aktualnom ciklusu medvjeđeg tržišta, američke dionice zabilježile su nedavno, 13. listopada.

Utjehu investitorima pruža nešto pozitivniji završetak godine kojem upravo svjedočimo. Naime, u posljednjih mjesec i pol dana faktori koji su najviše utjecali na negativan sentiment, poput inflacije, stezajuće monetarne politike Feda i brzorastućih kamata, čini se da počinju zaokretati u pozitivnom smjeru za dionička tržišta.

S obzirom da su prve naznake usporavanja inflacije u SAD-u vidljive iz posljednjih makroekonomskih podataka, investitori očekuju da bi podizanje kamatnih stopa od strane američke središnje banke moglo usporiti ili možda biti i pauzirano već od idućeg mjeseca pa su dionice počele rasti, a obveznički prinosi, glavna konkurencija dionicama, padati.

A da su američke dionice dobile zeleno svjetlo za sezonski pozitivan kraj godine, koji obično nastupi u posljednjim tjednima godine, može protumačiti euforiju na burzama koja je nastala nakon govora prve osobe Feda u srijedu. Naime, cijene dionica su oštro uzletjele nakon što je Jerome Powell potvrdio ono čemu su se tržišni sudionici nadali, a to je da je došlo vrijeme za usporavanja tempa dizanja kamata.

Tako se oporavak dionica u posljednjih mjesec i pol dana nastavio pa S&P 500 indeks, koji je prilikom posljednjeg dna u listopadu brojio pad od 25%, sada oporavio na razinu pri kojoj je gubitak od početka godine nešto manje bolan, s minusom od 14%.

Danas, s prvim danima prosinca ne iznenađuje što ulagače pomalo obuzima optimistično blagdansko raspoloženje. Ipak, pošto se bliži kraj godine racionalno je početi razmišljati što nam nosi iduća 2023. godina.

Iako nam je ova godina potvrdila da je budućnost vrlo neizvjesna, pogotovo kada se uzmu promjene vrijednosti indeksa potrošačkih cijena ili ponovno uvedena hladnoratovska retorika vodećih vojnih sila, što bi se moglo odvijati na financijskim tržištima u narednim mjesecima najbolje mogu prognozirati oni koji su najduže u ovom poslu, a to su vodeće investicijske banke na Wall Streetu.

S tim u svezi za investitore su najzanimljivije prve procjene koje su u posljednjih tjedana dana prezentirane od strane Morgan Stanleya, Goldman Sachsa i JPMorgana. Nažalost, sve tri banke se slažu da najgore ipak još uvijek nije iza nas te da nas u idućoj godini čekaju dodatni padovi cijena dionica, a možda čak i testiranja novih najnižih razina.

Tim analitičara Goldman Sachsa misli da je nedavni oporavak dionica privremen te da će ulagači dno ovog medvjeđeg tržišta vidjeti tek u 2023. godini. Još precizniji u prognoziranju istog su bili stratezi iz Morgan Stanleya i JPMorgana koji tvrde da slijedi novi krah dionica već u prvom tromjesečju 2023. godine.

Kao osnovni razlog za ovako crni scenariji sve tri banke vide u skorom utjecaju ovogodišnje stezajuće monetarne politike na gospodarski rast i time zarade američkog korporativnog sektora. Kako cijene dionica u posljednjih mjesec i pol dana rastu na krilima nadanja da je vrhunac inflacije i jastrebovski nastrojenog Feda upravo prošao, vodeći analitičari s Wall Streeta pretpostavljaju da će se tržišni sudionici u narednim mjesecima ponovno fokusirati na ekonomske podatke i korporativne fundamente.

Najvjerojatnije već u veljači kada najveći broj sastavnica S&P-a krene objavljivati svoje poslovne rezultate. Time rizik od novog pada dionica, do procijenjenih razina od 3.000 do 3.400 bodova u slučaju S&P 500, postoji već u prvom tromjesečju ili tjednima oko ožujka i travnja.

Međutim, u svakom zlu neko dobro. Ovako ubrzano pogoršavanje makroekonomskih uvjeta i pad korporativnih zarada koje bi pak potencijalno trebale dovesti do nove korekcije cijena američkih dionica, mogle bi utjecati da Fed napravi novi zaokret u svojoj politici te krene s monetarnim popuštanjem i rezanjem kamatnih stopa, što obično na početku uvijek da pozitivni potisak dionicama.

Ukoliko se ostvari i ovaj događaj, dionice će započeti sa svojim oporavkom i godinu zaključiti na gotovo nepromijenjenim razinama s obzirom da ove tri banke drže svoje ciljane razine S&P 500 indeksa na kraju 2023. godine u rasponu od 3.900 do 4.000 bodova.

Dakle, iako se prognozira završetak godine bez značajnijeg rasta ili pada, za očekivati je nastavak volatilnosti. Nešto na što su se investitori već trebali naviknuti od početka desetljeća koje bilježi krah dionica zbog COVID-a, veliki oporavak u 2021. godini te nove turbulencije u 2022. godini. Naravno, ne treba ni zaboraviti da su iste ove Wall Street banke prognozirale vrlo pozitivnu aktualnu godinu, koja se naravno pokazala u potpunosti suprotna.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr