Što paritet eura prema američkom dolaru znači za potrošače u Europi i SAD-u?

Utorak, 12. srpnja 2022.

Dok euro juri prema paritetu s američkim dolarom, trgovci valutama kažu da je malo vjerojatno da će se pad tu zaustaviti. Dok bi oslabljeni euro trebao zabrinuti europske potrošače, američki putnici koji posjećuju Europu mogli bi imati koristi.
Zajednička europska valuta trgovala se u utorak na razini od oko 1,0007 dolara – što je brzi pad s razine od 1,15 dolara gdje je bila prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Oštar pad doveo je euro blizu dostizanja pariteta prema američkom dolaru prvi put od kraja 2002.godine.
Pad eura dodatno će opteretiti europska kućanstva i poduzeća koja su već pogođena rekordno visokom inflacijom. Slabija valuta poskupljuje uvoz, koji je uglavnom denominiran u dolarima.
U normalnim vremenima, slaba valuta se smatra dobrom viješću za izvoznike i izvozno jaka gospodarstva kao što je Njemačko, jer potiče izvoz čineći ga jeftinijim u dolarima. Ali ovo teško da su normalna vremena zahvaljujući poremećajima u globalnom opskrbnom lancu, sankcijama i ratu u Ukrajini…

vIŠE NA:https://www.dw.com/en/what-a-sinking-euro-means-for-consumers-in-europe-and-us