Ovih dana možete čitati o najavama nove recesije, samo što se rijetko tko usuđuje prognozirati hoće li biti «velika» poput one 2008./2009., ili normalna poput onih u prijašnjim desetljećima nakon Drugog svjetskog rata kada europska gospodarstva nisu propadala za puno više od 1%.
Ne nedostaje zlogukih proroka koji najavljuju «majku svih recesija». Njihova logika počiva na ideji o izgubljenim moćima monetarne politike. Kamatne stope američke i europske središnje banke već su toliko niske da se njihovim daljnjim rušenjem (u negativne zone, naravno) više ne mogu proizvesti pozitivni učinci.

Drugim riječima, ljudi koji vjeruju u moći središnjih banaka plaše se da je pukla sigurnosna mreža: propast ćemo nakon prvog kriznog udara jer središnjim su bankama vezane ruke (ECB-u više nego FED-u koji može spuštati za još barem 2 postotna boda)! Ima li osnove za takvo predviđanje i kakva je u tome uloga najvažnije pojave za naše svakodnevne živote, inflacije?
Hipoteza o izgubljenim moćima monetarne politike počiva na pretpostavci da je upravo monetarna politika bila ta koja je svijet uvaljivala u velike krize poput one doista Velike (1929.-1933.) jer je bila pretjerano pasivna…
Više na:http://hr.seebiz.eu/sto-nam-govore-niska-inflacija-i-kretanje-cijena-u-hrvatskoj/ar-198311/