S&P500 i Nasdaq najviši od kolovoza 2022.

Petak, 19. svibnja 2023.

Uspon na tržištima u četvrtak bio je potaknut lošim stvarima koje se nisu dogodile ili se barem čini manje vjerojatnim da će se dogoditi. To je podsjetnik ulagačima da tržišta često više pokreću očekivanja nego stvarni događaji.
Prvo, mogućnost da SAD ne poveća svoj limit zaduživanja najniža je od početka rasprava u Washingtonu. Pozitivni komentari predsjedavajućeg Zastupničkog doma McCarthyja u četvrtak potaknuli su optimizam da će SAD postići dogovor o gornjoj granici zaduživanja prije 1. lipnja, kada bi zemlja mogla postati nesposobna plaćati dospjele obveze.
Zatim je Vrhovni sud odlučio da neće ukloniti pravni štit koji štiti tehnološke tvrtke od kaznenog progona zbog objava i komentara njihovih korisnika. Tvrtke kojima je najviše pogodovala presuda su porasle: Alphabet, koji posjeduje YouTube, dodao je 1,65%, a Meta, matična kompanija Facebooka, porasla je 1,8%.
Predsjednica Federalnih rezervi Dallasa, Lorie Logan, smatra da ekonomski podaci ne podržavaju pauzu u povećanju stopa. “Dalek je put odavde do 2% inflacije”, rekla je Logan, napominjući da je očitanje inflacije za posljednje tromjesečje zapravo bilo više nego u četvrtom tromjesečju 2022…
Više na:https://link.cnbc.com/public/