Smead: Mladi i glupi investitori krivi za sulude valuacije dionica

Petak, 16. listopada 2020.

U nizu zanimljivih stavova koje smo danas mogli pročitati o kretanjima na svjetskim tržištima kapitala, donosimo ono najoriginalnije.
Cole Smead, predsjednik i portfolio menadžer Smead Capital Managementa kaže kako su za sulude valuacije dionica odgovorni “mladi i glupi” investitori.
Trenutno, naime, investitori plaćaju premiju od 22 puta buduće zarade kako bi kupili dionice iz sastava indeksa S&P 500. To je čak 50 posto veća valuacija u odnosu na desetogodišnji prosjek.Velik dio tržišnog skoka koji je američku referentnu vrijednost s teritorija korekcije iz ožujka doveo do najviše razine u kolovozu bio je potaknut tehnološkim dionicama i bikovskim tržištem opcija.
Dodao je da su trenutne procjene primjer “neuspjeha na burzi” koji su po prvi puta pokrenuli milenijalci koji špekuliraju na burzi. Smead predviđa da bi tržišta mogla biti u padu, jer unatoč monetarnoj politici koja drži na životu kreditna tržišta, Federalne rezerve “ne mogu spasiti tržište dionica”.
Sugerirao je da je štetna spremnost bogatih investitora i baby boom generacije da “indeks dovedu do pogreške” i preplate poznate američke tvrtke…
Više na:mladi-i-glupi-investitori-krivi-za-sulude-valuacije-dionica