Sa Zagrebačke burze nestalo 27 milijardi kuna

Ponedjeljak, 23. ožujka 2020.

Prošlo je mjesec dana od kada se računa početak trenutnog medvjeđeg tržišta dionica; 19.02. ove godine američki S&P 500 zadnji put dotaknuo je svoju povijesno najveću razinu od gotovo 3.400 bodova. Danas, pri razini od 2.400 bodova, nalazi se 29% niže. Pad izazvan koronavirusom koji je prouzročio globalnu paniku uslijed gotovo potpunog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti i dalje ne pokazuje znakove splašnjavanja. Kolaps cijene nafte na robnim burzama dodatno je zakomplicirao neugodnu situaciju. Neizvjesnost oko krajnjih posljedica po pitanju ljudskih života, ali i ekonomskih gubitaka, najbolje se očituje po povijesnoj volatilnosti financijskih tržišta. Osim što su dionički indeksi zabilježili najbrži pad od 20% od zadnjeg vrhunca i time ušla u medvjeđe tržište, volatilnost se najbolje iskazuje s podatkom da su burze u proteklih 8 dana zaredom bilježila unutardnevne promjene od preko 4%.
Glavni dionički indeks Zagrebačke burze, Crobex, od povijesnog 19.02. do zatvaranja tržišta 19.03. izgubio je 32,3%, te se spustio na razine pri kojima se indeks nalazio na vrhuncu financijske krize 2009. godine. Dok izračun posljedica koje će pandemija virusa COVID-19 imati na domaće gospodarstvo, tek slijedi, dioničari hrvatskih kompanija trenutni račun već imaju pred sobom. S tim 19.03. dioničari su izgubili 27 milijardi kuna.

Više na:https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/sa-zagrebacke-burze-nestalo-27-milijardi-kuna-130552

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.