Prvi ETF-ovi odlično prihvaćeni na Zagrebačkoj burzi, početni sentiment na strani slovenskog

Ponedjeljak, 30. studenoga 2020.

Prvi ETF-ovi na Zagrebačkoj burzi vrlo brzo su se etablirali kao atraktivan proizvod za investitore. Naime, u samo šest trgovinskih dana ovim je instrumentima na Zagrebačkoj burzi ostvareno deset milijuna kuna redovnog prometa te je na taj način potvđen interes ulagača za burzovno trgovanim fondovima.

ETF burzovne oznake 7CRO, koji je vezan za kretanje domaćeg indeksa Crobex 10, dominira trgovinom s obzirom da bilježi gotovo trostruko veći promet od „partnerskog“ ETF-a burzovne oznake 7SLO, koji je vezan za kretanje slovenskog indeksa SBI top. Ipak, kad je u pitanju izvedba, ulagači koji su ulagački horizont usmjerili na susjednu Sloveniju imaju veći razlog za zadovoljstvo s obzirom da je slovensko tržište u posljednjim danima u solidnom porastu za razliku od domaćeg koje stagnira.

ETF vezan za kretanje hrvatskih blue chip dionica, InterCapital CROBEX10tr UCITS ETF, pri zadnjoj cijeni od 27.11. ne bilježi gotovo nikakvu promjenu u odnosu na početnu cijenu na dan uvrštenja. Pregledom promjena sastavnica indeksa Crobex 10 za koji je ETF vezan vidljivo je da je rast dionica Atlantic grupe i Podravke bio neutraliziran padom dionica Valamar Riviere i Adrisa koje su jedne od važnijih sastavnica indeksa. Ovakva dinamika je djelomično uzrok pozitivnog razvoja na polju cjepiva protiv koronavirusa što je podiglo cijene dionica s fokusom poslovanja na turizam prije lansiranja ETF-a ali su se cijene domaćih hotelijera u međuvremenu iskorigirale.

S druge strane ETF vezan za kretanje slovenskih blue chip dionica, pri zadnjoj cijeni od 27.11. bilježi solidan prinos od 4% u odnosu na početnu cijenu na dan uvrštenja. Pregledom promjena sastavnica indeksa SBI top za koji je ETF vezan vidljiv je rast širokog raspona dionica. Dionica farmaceuta Krke, koja dominira težinom u indeksu, skočila je preko 7%. Rast ostalih važnih sastavnica poput energetskog Petrola te osiguravatelja Triglava i Save također su dali potporu rastu. Uvjerljivo najveći skok bilježi dionica najveće slovenske banke NLB koja je uzletjela 17% u ovako kratkom razdoblju.

Lansiranje ETF-a na Zagrebačkoj burzi svakako je veliki napredak u razvoju domaćeg tržišta kapitala.  S obzirom na potencijal da ovi ETF-ovi nastave privlačiti novi kapital koji bi se preko njih prelio na oba tržišta dionica, pozitivne posljedice bi mogli osjetiti i sudionici koji nisu direktni investitori u spomenute ETF-ove.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić,

FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr