Pregled poslovanja sastavnica Crobex 10 indeksa u 2021. godini

Četvrtak, 14. travnja 2022.

Prošle godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo je snažan dvoznamenkasti oporavak od pandemijske 2020. godine. BDP Hrvatske, koji je porastao 10,4% u 2021. godini, rastao je dvostruko brže od prosjeka Europske unije. U takvim pozitivnim makroekonomskim uvjetima i  poslovanje domaćih kompanija bilo je impresivno. U nastavku donosimo pregled poslovanja deset sastavnica blue chip indeksa Crobex 10 u 2021. godini.

Crobex10 2021 rezultati

Na vrhu liste, očekivano, nalaze se turističke kompanije koje su ostvarile značajan oporavak poslovanja u odnosu na kriznu, pandemijom obilježenu, 2020. godinu.  Tako je Valamar Riviera, zahvaljujući porastu noćenja od 120%, uz osjetno povećanje prosječnih cijena smještaja, uspio povećati prihode prodaje za 150% i pri tome ostvariti dobit od 108,7 milijuna kuna.

Dobre rezultate ostvarila je i Arena Hospitality Group koja je gotovo udvostručila prihode prodaje i ostvarila pozitivnu neto dobit. Poslovni prihodi Arene tako se sve više približavaju rezultatima prije pandemije s obzirom da su prošle godine bili na razini od 93% u odnosu na 2019. godinu.

Ovako pozitivne brojke vodećih turističkih kompanija izvan su fokusa investitora što potvrđuje pad cijena dionica obje kompanije u prvom tromjesečju. Razlog tomu je činjenica da je oporavak turističkog poslovanja prošle godine stara vijest koja je bila poznata odmah nakon vrhunca sezone. Također, nedavna eskalacija sukoba u Ukrajini, kao i povećani životni troškovi uslijed visoke inflacije, smanjuju očekivanja za ovogodišnju turističku sezonu pa se u skladu s aktualnim problemima cijene dionica kreću negativno.

S navedenim nema problema dionica domaćeg brodara Atlantske plovidbe koja je zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima u 2021. godini uzletjela 26% u prva tri mjeseca ove godine. Zahvaljujući oporavku tržišta vozarina i potražnje za brodskim prostorom, ovaj brodar je prošle godine više nego udvostručio poslovne prihode te ostvario impresivnu profitabilnost čak kada se i rezultatima prilagode jednokratne stavke poništenja otpisa imovine.

Snažan oporavak profitabilnosti zabilježila je grupacija Adris čija se neto dobit gotovo udesetostručila. S obzirom da Adris upravlja uravnoteženim poslovnim portfeljem koje osim turizma uključuje osiguranje i prehranu, prihodi su rasli nešto sporije nego u slučaju prva dvije, dominantno turističke kompanije. Ova uravnoteženost pomogla je dionici Adrisa da poraste u prvom tromjesečju usprkos najnovijim izazovima.

Na dnu tablice s najvećim padom prodaje i prepolovljenom neto dobiti našao se AD Plastik. Poslovni rezultati ovog proizvođača automobilskih komponenti bili su pod pritiskom krize s opskrbom poluvodiča koja je uzrokovala poremećaje u proizvodnim procesima automobilske industrije. S obzirom da je rat na Istoku Europe dodatno zakomplicirao poslovno okruženje ove kompanije koja upravlja s dvije tvornice u Rusiji, cijena dionice u prvom kvartalu potonula je gotovo 40%.

S obznanjenim poslovnim rezultatima za prošlu godinu fokus investitora u travnju okreće se prema dividendama koje su produkt uspjeha od godinu ranije. Ipak, kretanje dionica u kraćem roku biti će najovisnije o poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje koje će investitori imati prilike analizirati već krajem mjeseca. Naime, prvi ovogodišnji kvartalni rezultati od posebne su važnosti s obzirom da bi trebali razjasniti utjecaj događaja u Ukrajini i Rusiji na poslovanje domaćih kompanija kao i pitanje povećanih troškova poslovanja.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr