Pozitivni burzovni signali iz Frankfurta

Četvrtak, 17. studenoga 2022.

Tezu da se potencijalno nalazimo u trenutku preokreta ovogodišnjih negativnih trendova na svjetskim burzama podupire podatak da je vodeći dionički indeks Frankfurtske burze ovaj tjedan porastao 20% iznad razine posljednjeg dna. Zbog navedenog može se početi tvrditi da je započela nova bikovska faza njemačkih dionica.

Ovo je posebno važno jer je upravo njemački DAX prvi među ključnim svjetskim indeksima ove godine zapao u fazu medvjeđeg tržišta (pad od preko 20% u odnosu na posljednji vrhunac), što su kasnije slijedili i ostali. Naime, ovaj indeks već je u ožujku bilježio pad od preko 20% u odnosu na posljednji vrhunac dok su indeksi poput STOXX 600 i američkog S&P 500 navedenu granicu prešli tek polovicom lipnja.

Naravno, loš početak godine za dionice na Frankfurtu svakako se može obrazložiti nezahvalnom situacijom u kojoj su se našle vodeće njemačke kompanije. Posljedice rata u Ukrajini, osim što su izazvale krajnje neizvjesnu makroekonomsku situaciju u cijeloj Europi, utjecale su i na uzlet cijena hrane te, posebno bolno za njemačku industriju, eksplozivan rast cijena energije. Ovo se posebno odnosi na prirodni plin i posljedice njemačke ovisnosti o uvozu iz Rusije kao i na nedostatak diversifikacije izvora nabave plina za njemačko gospodarstvo.

Pogledom na grafikon usporednog kretanja DAX-a, pan-europskog indeksa STOXX 600 i američkog S&P 500 indeksa u posljednjih godinu dana vidljiv je dominantan negativan trend svih vodećih svjetskih dionica, ali s naglaskom na slabiju izvedbu njemačkih dionica. Čak i tijekom dva intenzivnija perioda oporavka, kada je u ožujku indeks skočio 15,5% i tijekom ljetnih mjeseci 12,2%, DAX nije bio u stanju nadmašiti izvedbu ostalih europskih odnosno američkih dionica.

DAX 2022

Izvor: Bloomberg; FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

Ipak, rast DAX-a od posljednjeg dna koje je dotaknuo 29.09., kada se nakratko spustio ispod razine od 12.000 bodova, i njegov žustri uspon u narednih mjesec i pol dana do trenutnih razina oko 14.300 bodova, ne znači samo početak bikovskog raspoloženja investitora već i nadmašivanje izvedbe ostalih spomenutih indeksa za kojima je DAX zaostajao tijekom gotovo cijelog promatranog razdoblja.

Ovo je posebno zanimljivo s obzirom na prevladavajuće razmišljanje da njemačka ekonomija, za razliku od američke, sigurno klizi u recesiju. Uz to, sve manje profitne marže njemačkog korporativnog sektora uslijed povećanih troškova poslovanja uz istovremeno narušeno povjerenje potrošača, doprinose negativnim prognozama.

Međutim, nedavni povratak povjerenja investitora u njemačke dionice koincidirao je s objavama da je Njemačka neočekivano brzo napunila svoja skladišta plina te meteorološke naznake da bi zima mogla biti slabija nego što se ranije strahovalo. Pored spomenutog, nedavni uspjesi ukrajinske vojske u oslobađanju svoje zemlje i nadanju da će Rusija biti primorana pristupiti pregovorima o kraju rata, također su potaknuli oštar pad cijene plina pa su se time počeli smanjivati inflatorni pritisci. Kada se svemu doda donedavno najslabija vrijednost eura u posljednjih 20 godina u odnosu na američki dolar, koja svakako pomaže izvozno orijentiranoj ekonomiji kakva je njemačka, opravdano se može reći da ove signale iz Frankfurta nije mudro zanemariti.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr