Powell vratio pohlepu na financijska tržišta

Srijeda, 8. veljače 2023.

Pohlepa se vratila na financijska tržišta. Investitori kao da su brzo zaboravili sve prošlogodišnje šokove vezane uz nagli rast kamata. Najnoviji podaci s američkog tržišta rada odagnali su sumnje o skoroj recesiji.
S takvim brojkama treba odbaciti svaku zabrinutost da je gospodarstvo u recesiji ili blizu recesije, napisali su iz Moody’sa objavljujući da je u SAD-u u siječnju otvoreno 517.000 neto radnih mjesta ili gotovo tri puta više od prognoze.
Stopa nezaposlenosti sada je 3,4 posto, najniža otkako je prvi čovjek kročio na Mjesec. Fed je trebao uspjeti u mekom prizemljenju gospodarstva. U zadnjem kvartalu prošle godine rast BDP-a iznosio je 2,9 posto. Odakle onda sva pesimistična predviđanja da je najveća svjetska ekonomija, a s njom i mnoga druga razvijena gospodarstva, na putu u recesiju?
Jedno je sigurno: primjetno usporavaju i profiti američkih kompanija (dapače, blago su pali u prošloj godini). ali ekonomski rast nije iščeznuo. Još uvijek postoje dobre šanse da ćemo ove godine u nekim dijelovima svijeta vidjeti recesiju, ali će ona vjerojatno biti blaga. U Njemačkoj je, primjerice, BDP minimalno skliznuo u zadnjem kvartalu prošle godine…
Više na:powell-vratio-pohlepu-na-financijska-trzista