Pitanje učinkovitosti cjepiva protiv omikrona spustilo cijene nafte ispod 71 dolar

Srijeda, 1. prosinca 2021.

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.
Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 2,76 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,68 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,86 dolara nižoj cijeni, od 67 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izjavu čelnika proizvođača lijekova Moderna za Financial Times da cjepiva protiv covida 19 vjerojatno neće biti jednako učinkovita protiv varijante omikron kao što su bila protiv varijante delta.

Cijene nafte u petak su potonule čak oko 12 posto, usporedno s padom na drugim tržištima, uslijed zabrinutosti da će jako mutirani omikron potaknuti nove blokade i smanjiti globalnu potražnju za naftom. Još uvijek nije jasno koliko je opasna nova varijanta.
Na tržištu očekuju i govor predsjednika američke središnje banke Feda Jeroma Powella u Kongresu, koji bi, prema pripremljenom tekstu, trebao upozoriti da bi nova varijanta koronavirusa mogla ugroziti oporavak gospodarstva od koronakrize.
Više na:https://hrportfolio.hr/vijesti/trziste-kapitala/pitanje-ucinkovitosti-cjepiva-protiv-omikrona-spustilo-cijene-nafte-ispod-71-dolara-67228