Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, a ulagače je pokolebao i jučerašnji oštri pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, što je ponajviše bila posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.
Najviše su jutros pale cijene dionica na burzi u Šangaju, više od 2 posto, zbog rasta tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je Washington naredio Kini da zatvori njezin konzulat u Houstonu zbog špijuniranja.
Peking je to nazvao neutemeljenim izmišljotinama povezanim s predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u i najavio protumjere.
Ulagači su zabrinuti i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.
U SAD-u je jučer broj zaraženih dosegnuo 4 milijuna, a broj umrlih porastao je za više od 1.000 treći dan zaredom, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 144 tisuće.
Zbog toga neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.
Više na:ostar-pad-indeksa-zbog-rasta-americko-kineskih-tenzija