Nvidia u drugom kvartalu nadmašila očekivanja i najavila nastavak ekspanzije

Četvrtak, 24. kolovoza 2023.

Najveći američki proizvođač čipova NVIDIA objavila je tromjesečne rezultate koji su bili znatno iznad očekivanja te dodatno ubrzanje poslovanja u tekućem kvartalu temeljeno na širenju primjene umjetne inteligencije.
Operativni prihod u drugom fiskalnom tromjesečju skočio je 101,6 posto na 13,51 milijardu dolara i premašio konsenzusne procjene od 11,08 milijardi dolara.
Prilagođena zarada po dionici (EPS) iznosila je 2,70 USD, nadmašivši konsenzusnu procjenu od 2,09 USD. Bruto marža porasla je za 25,3 postotna boda na 71,2 posto, prvenstveno zahvaljujući značajnom rastu u najprofitabilnijem dijelu poslovanja podatkovnog centra.
Širenje poslovanja tvrtke u potpunosti je posljedica procvata primjene generativne umjetne inteligencije. Njegovi čipovi A100 i H100 trenutno su jedina rješenja za funkcioniranje aplikacija poput chat botova tipa ChatGPT i drugih servisa koji na jednostavne upite odgovaraju razgovorom ili slikama.
Segment podatkovnih centara zabilježio je rast prihoda od 171 posto na 10,32 milijarde dolara i bio je znatno iznad konsenzusa od 8,03 milijarde dolara…