Nova Pravila Zagrebačke burze

Srijeda, 27. prosinca 2017.

Poštovani klijenti,

Zagrebačka burza je ovih dana objavila novi Cjenik, nova Pravila burze kao i novi Trgovinski priručnik koji su objavljeni na službenim internetskim stranicama Zagrebačke burze i stupaju na snagu početkom 2018.g.

Posebno Vas upućujemo na najvažnije izmjene u Trgovinskom priručniku koje se odnose na:

– kriterije likvidnosti za razvrstavanje dionica u modalitet kontinuirane trgovine i modalitet dražbe,
– režim pomaka cijene,
– dostavu identifikatora relevantnih strana u nalozima i
– naloge sa skrivenom količinom – ukida se tromjesečno određivanje minimalne ukupne i vidljive količine naloga sa skrivenom količinom zbog uvjeta da minimalna vrijednost naloga sa skrivenom količinom iznosi 10.000 eura.

Dana 29. prosinca 2017., nakon zatvaranja redovite trgovine na Zagrebačkoj burzi od strane Burze će biti opozvani svi nalozi. Društvo FIMA-VRIJEDNOSNICE će dana 2. siječnja 2018. pokušati na Burzu plasirati sve od strane Burze opozvane naloge ali će u aktivnom statusu ostati samo nalozi koji će zadovoljavati kriterij tick size-a tj. pomaka cijene kako je to definiramo aktima Burze.

Burza je na dan 2. siječnja 2018. predvidjela trajanje dražbe otvaranja u periodu od 9-12h, a u 12h počinje kontinuirana trgovina.

Od srijede 3. siječnja 2018., stupanjem na snagu novih Pravila burze, istima je predviđeno uvođenje unutardnevne dražbe u trajanju od 12-12:10h, produženo za vrijeme trajanja varijabilnog završetka koji može iznositi najviše 15 sekundi.

Za dodatne informacije možete se obratiti Vašem brokeru u FIMA Vrijednosnicama.