Njemački DAX u 2019. godini skočio 25,5%

Četvrtak, 2. siječnja 2020.

U drugoj polovici godine se njemačko gospodarstvo pomalo umorilo od rasta. Ali burzi ide odlično: DAX se i 2019. popeo za preko četvrtine svoje vrijednosti. Taj paradoks ima i svoju logiku…
U proteklih 12 mjeseci se glavni indeks Njemačke burze u Frankfurtu popeo za 25,5% na 13.249 bodova. Među najvećim njemačkim tvrtkama izlistanim u DAX-u ima doista spektakularnih uspjeha: ako ste bili mudri i prošle godine kupili dionice proizvođača turbina MTU u vrijednosti od 1000 eura, danas one vrijede preko 1600 eura. Pametni nisu kupili tek tenisice Adidasa nego njegove dionice: i tamo dobit nije mnogo manja. Lijepo su prošli i vlasnici dionica Njemačke pošte ili energetskog koncerna RWE jer su i njihovi papiri porasli za preko 40% vrijednosti – da sad još ne spominjemo i dividendu.
Neki njemački koncerni i tvrtke iz DAX-a nisu baš bili tako uspješni: tvrtka za usluge financijskih transakcija Wirecard je izgubila 19% svoje vrijednosti, dioničarima baš ne ulijeva povjerenja niti poslovna politika zračnog prijevoznika Lufthanse (-19,05%), a tu su i nevolje automobilske industrije koje su onda i Continentala natjerale u minus (-4,55%).
No čak i ti minusi su gotovo beznačajni obzirom na crne oblake koji su se prošle, 2019. nadvili na svjetsko gospodarstvo: još zapravo niti danas nitko ne zna, kako će izgledati i koje će posljedice imati Johnsonov Brexit „pod svaku cijenu” koncem ovog mjeseca, stalno vreba opasnost da će i američki predsjednik Trump potpisati odluku o nekim novim carinama, a i trgovački sukob sa Kinom je već posve konkretna prijetnja globalnim tokovima razmjene.
Pročitajte više na:http://www.seebiz.eu/njemacki-dax-u-2019-godini-skocio-255/ar-202656/