Nakon 53 godine, Hong Kong više nije najslobodnije gospodarstvo na svijetu

Petak, 22. rujna 2023.

Singapur je skinuo Hong Kong s trona i postao najslobodnije gospodarstvo na svijetu, prema izvješću koje je objavio kanadski Fraser Institute.
Po prvi put od početka mjerenja Indeksa ekonomskih sloboda svijeta 1970. godine, Hong Kong je pao na drugo mjesto – a njegov rezultat će još pasti.
Neka od načela koja se koriste za mjerenje indeksa ekonomske slobode mjere se na temelju lakoće međunarodne trgovine, slobode ulaska i natjecanja na tržištima, kao i poslovnih propisa.
Nalazi u izvješću za 2023. temelje se na podacima iz 2021., najnovije godine s dostupnom usporedivom statistikom u 165 jurisdikcija. Mjeri ekonomsku slobodu pojedinaca ili njihovu sposobnost da sami donose ekonomske odluke.
“Nedavni zaokret u Hong Kongu primjer je kako je ekonomska sloboda blisko povezana s građanskom i političkom slobodom”, rekao je Matthew Mitchell, viši suradnik Instituta Fraser, u priopćenju za javnost.
Nove regulatorne prepreke ulasku, sve veći troškovi poslovanja i ograničenja zapošljavanja strane radne snage pogoršali su rang Hong Konga, navodi se u izvješću…