Najoptimističniji početak godine na Zagrebačkoj burzi od ulaska Hrvatske u EU

Petak, 17. ožujka 2023.

Na svjetskim tržištima kapitala nakon 15 godina ponovno vlada strah od izbijanja financijske krize. Ulagači, s još uvijek traumatičnim sjećanjima na događaje iz 2008., godine kada je posljednja velika financijska kriza bila na vrhuncu, tijekom posljednjih tjedan dana brzo su pohitali prodavati dionice banka.

Naime, dok je prošli tjedan povjerenje ulagača poljuljao kolaps američkih regionalnih banka Silicon Valley i Signature bank-a, ovaj se tjedan strah od krize u financijskom sektoru počeo širiti i Europom, što je dovelo do rasprodaje dionica banka predvođene padom jednom od najvećih, Credit Suisse, zbog čega je švicarska središnja banka morala intervenirati pružanjem jamstava.

Međutim, usprkos strahu ulagača diljem svijeta na Zagrebačkoj burzi je primjetan nastavak pozitivnog sentimenta investitora koje traje od početka ove godine. Dapače, domaće dionice mjerene indeksom Crobex bilježe najoptimističniji početak godine u posljednjih 10 godina.

Naime, indeks koji bilježi rast od 14% od početka godine ima gotovo jednaku izvedbu kao 2013. godine. Kao što je 2013. glavni razlog optimizma bio ulazak Hrvatske u EU, ove godine rast se također pripisuje pozitivnim očekivanjima europske integracije Hrvatske odnosno uvođenjem eura i ulaskom u Schengen.

Graf-Izvedba-Crobex-10-god

Međutim, primamljivost hrvatskih dionica očituje se i kroz poboljšanje financijskih rezultata domaćih burzovnih perjanica. Tablica u nastavku prikazuje promjene prihoda prodaje, EBITDA-e i neto dobiti dostupne iz nedavno objavljenih financijskih izvještaja sastavnica indeksa Crobex 10. S obzirom na nedavnu najavu revizije dioničkih indeksa Zagrebačke burze u prikaz smo uvrstili buduću sastavnicu indeksa Crobex 10, Span (SPAN), umjesto trenutne sastavnice AD Plastik (ADPL) koja napušta indeks.

Poslovni-rezultati-Crobex-10-sastavnica

Iz tablice je vidljivo da su sve promatrane tvrtke prošle godine podigle prihode od prodaje i to za prosječnih 25,5%. Za impresivan rast prvenstveno je zaslužan doprinos turističkog sektora. Nakon dvije godine pandemijske krize vodeće turističke kompanije poput Valamar Riviere (RIVP) i Arena Hospitality Groupe (ARNT) ostvarile su potpuni oporavak poslovanja.

I izvan turizma sve ostale sastavnice također su zabilježile poslovni uzlet. Rast prodaje je bio popraćen i oporavkom profitabilnosti ovih sastavnica indeksa, no ipak pod snažnim utjecajem energetske i inflatorne krize u Europi prošle godine operativna i neto dobit je ipak nešto slabije porasla. U slučaju Atlantic grupe (ATGR), Atlantske plovidbe (ATPL) i Ericsson Nikole Tesle (ERNT) ona je i dvoznamenkasto pala.

S druge strane, jedna od njih je svakako impresionirala. Span (SPAN),  čija se neto dobit udvostručila  prošle godine, ostvario je najbolje poslovne rezultate u svojoj povijesti. Time se ova dionica, koje je svoj IPO imala u rujnu 2021. godini, sve više nameće kao prava burzovna zvijezda, a što potvrđuje i rast dionice od gotovo 40% u ovoj godini te uvrštenje u indeks Crobex10.

A nakon objave poslovnih rezultata ulagači se s razlogom orijentiraju na buduće dividende. Neke od vodećih domaćih kompanija već su pozitivno iznenadile svoje dioničare poput Zagrebačke banke (ZABA), Atlantske plovidbe (ATPL) i Plave lagune (PLAG), a prijedloge ostalih, poput Adrisa (ADRS2) i Ericsson Nikola Tesle (ERNT), vrlo brzo ćemo saznati. Tablica u nastavku prikazuje dividende prinose onih koji su objavili svoje prijedloge dividendi za 2023. godinu kao i dividende prinose na temelju prošlogodišnjih isplata dividendi.

Dividende-Crobex-sastavnica

U međuvremenu, pozitivna dinamika se nastavlja na Zagrebačkoj burzi, što sugerira bolja izvedba Crobexa u odnosu na dionice na drugim usporedivim inozemnim burzama kako je vidljivo na grafikonu ispod. Navedeno nam ulijeva nadu da domaće tržište kapitala čeka jednako snažan ostatak godine.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr