Naftne kompanije najveće dobitnice prvog kvartala 2022.

Ponedjeljak, 4. travnja 2022.

Vrijednosti vodećih burzovnih indeksa nisu se značajno promijenile u prošlom tjednu, ali je petak bio pozitivan nakon što je cijena WTI nafte skliznula ispod 100 dolara.
Zanimljiviji je pogled na prvi kvartal ove godine koji je završio u četvrtak. Primjerice, njujorški S&P 500 indeks 3. siječnja vrijedio rekordnih 4.796 bodova, prvo je tromjesečje završio na 4.530 bodova ili pet posto manje. Ovo je najgore tromjesečje u posljednje dvije godine. Najnižu ovogodišnju vrijednost postigao je S&P 8. ožujka, kada je pao na 4170 bodova i bio 15 posto niži od rekorda.
Unatoč prosječnim negativnim trendovima u prva tri mjeseca ove godine, nije teško odabrati pobjednika, odnosno energetski sektor koji je u prosjeku dobio gotovo 40 posto. Posebno su zablistale dionice naftnog diva Occidental Petroleum čija se cijena gotovo udvostručila, trenutno iznosi 57 dolara. Inače, prije dobre dvije godine dionice su vrijedile samo oko 10 dolara.
Cijene nafte ovoga tjedna naglo su pale, a za to je najzaslužnije veliko američko otpuštanje nafti iz strateških robnih rezervi.
Brent je prošlog tjedna pao 12 posto (najviše od travnja 2020.), a američka laka nafta ponovno je ispod 100 dolara za barel od 159 galona. Uzrok negativnih trendova je najava predsjednika Joea Bidena da će Sjedinjene Države u idućih šest mjeseci (od svibnja) ispuštati milijun barela nafte dnevno…
Više na:naftne-kompanije-najvece-dobitnice-prvog-kvartala-2022