Na ljetnim sjednicama Feda očekuje se podizanje stopa za 50 baznih bodova

Petak, 13. svibnja 2022.

Predsjednik Federalnih rezervi SAD-a Jerome Powell ponovio je da bi podizanje kamatnih stopa za pola postotnog boda na sljedeća dva sastanka vjerojatno bilo prikladno, iako je središnja banka spremna promijeniti kurs ovisno o pristiglim podacima.
Upitan u intervjuu za radijski program Marketplace je li povećanje od 75 baznih bodova skinuto sa razmatranja, Powell je rekao, ponavljajući svoje komentare s konferencije za novinare 4. svibnja, da, iako Fed nije “aktivno razmatrao ” takav potez, “ako se gospodarstvo ponaša otprilike onako kako se očekivalo, da bi bilo prikladno da na sljedeća dva sastanka bude podizanje kamatnih stopa za dodatnih 50 baznih bodova.”
Podaci objavljeni u srijedu pokazuju da su potrošačke cijene, isključujući hranu i energiju, u travnju porasle više od očekivanja, što je znak da će se inflacija duže zadržati.
Dužnosnici FED-a ove godine žele podići stope na razinu koja niti ubrzava niti usporava gospodarstvo, zvanu neutralna stopa, a zatim procijeniti trebaju li učiniti više za hlađenje potražnje.

Više na:powell-reiterates-half-point-hikes-are-likely-in-june-and-july