Muskov Starlink ubrzat će 5G i u Hrvatskoj

Ponedjeljak, 23. studenoga 2020.

Niti mjesec dana otkako je Starlink, svemirski telekom Elona Muska, krenuo s radom, počelo se raspravljati kad će postati dostupan u Hrvatskoj, a razlog je 5G, piše u ponedjeljak Jutarnji list.
Starlink je, naime, zasad samo Amerikancima ponudio internet preko satelita brzina koje su između onog što danas nudi 4G i što bi u budućnosti inicijalno trebao ponuditi 5G.

Starlink nudi brzinu od 50-150 Mb/s s latencijom od 20-40 milisekundi, zasad bez ograničenja u gigabajtima, i obećanjem da će biti još bolji u budućnosti.
Zbog cijene pak ova alternativa zemaljskim telekomima neće biti za svakog. Mjesečna pretplata je 630 kuna uz prethodnu kupnju paketa u kojem su antena, tripod i Wi-Fi ruter za 3200 kuna. Međutim, tvornice koje trebaju backup vezu, gradilišta, hoteli, platforme, jedrilice, brodovi i avioni ne bi trebali imati problema s tim iznosima…
I dok je do prije tjedan dana, kad je druga Muskova tvrtka, Tesla Motors otvorila trgovinu automobila u Zagrebu, bilo nezamislivo da bi se tako nešto uopće moglo dogoditi ovdje, sad više nitko ne sumnja da će ovdje doći i Starlink…

Više na:muskov-starlink-ubrzat-ce-5g-i-u-hrvatskoj