Očekivanja o inflaciji i odgovori središnje banke na podatke o inflatornim pritiscima dobivaju veliku pozornost ove godine.
Tijekom prošlog tjedna dobri ekonomski podaci nadjačali su zabrinutost zbog porasta cijena. Često primijećeni američki proizvodni PMI dosegao je novi rekordnih 62,6. S druge strane, PMI za uslužne djelatnosti blago je opao. Relativno velik broj novih nezaposlenih (411 000) donekle je ublažio strah od pregrijavanja američke ekonomije.

Trenutni podaci o inflaciji prilično su visoki. Posljednji podaci pokazuju osnovnu inflaciju od 3,4% u svibnju, koja ne uzima u obzir rast cijena hrane i energije u odnosu na prethodnu godinu.
Tržište je donekle umirio guverner Feda Jerome Powell, koji je tvrdio da je vjerojatnost inflacije u stilu 70-ih vrlo mala. Burzu je također potaknula vijest od četvrtka da je Joe Biden uspješno poduzeo nove korake prema usvajanju infrastrukturnog poticaja. Sjedinjene Države u sljedećih pet godina planiraju uložiti oko 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte.

Više na:microsoft-i-apple-vrijede-kao-talijanski-bdp