Koronavirus ruši burze, čeka li nas globalna kriza kao ona 2008.?

Utorak, 3. ožujka 2020.

Širenje epidemije koronavirusa prošlog je tjedna uznemirilo svjetska tržišta kapitala pa su tako američke dionice u prosjeku pale preko 10 posto. Pojedine američke analitičare tako oštri padovi na burzama podsjetili su na 2008. godinu – koje se nitko ne želi prisjećati – i izbijanje globalne financijske krize.
Strah se s inozemnih burzi preselio i na lokalno tržište kapitala pa je i index Zagrebačke burze CROBEX potonuo za oko 7,8 posto, a među najvećim gubitnicima su turističke dionice, što i nije neočekivano s obzirom na to da bi se eventualni daljnji problemi sa širenjem epidemije najbrže mogli odraziti upravo na putovanja.
Američke burze do sada su ignorirale širenje epidemije
Ipak, Vlatko Kesegić, portfolio manager iz Fima Vrijednosnica, podsjeća da su prije ovog pada dionice snažno rasle te da se radi o uobičajenoj korekciji za koju kaže da može biti zdrava za tržišta.
“Situacija se doima dramatičnom s obzirom na brzinu pada cijena, ali ne treba zaboraviti nedavni veliki skok američkih dionica od listopada 2019. Predmetni rast je bio bez posebnog uporišta u fundamentima, već temeljen isključivo na akomodativnoj politici američke središnje banke Fed. Ovime tržišta doživljaju uobičajenu korekciju…”
Više na:https://www.index.hr/vijesti/clanak/koronavirus-rusi-burze-ceka-li-nas-globalna-kriza-kao-ona-2008/2161428.aspx