Koliko su domaće burzovne perjanice daleko od poslovnih rezultata prije pandemije

Utorak, 17. kolovoza 2021.

Domaće gospodarstvo u 2021. godini pokazuje solidne naznake oporavka usprkos još uvijek negativnoj epidemiološkoj situaciji i slaboj dinamici procjepljivanja stanovništva. Nakon pozitivnih podataka o rastu industrijske proizvodnje, obujma građevinskih radova i sličnih visokofrekventnih pokazatelja u odnosu na godinu ranije, nedavne objave rasta fizičkih pokazatelja u turizmu, koji se počinju približavati podacima iz rekordne 2019., ukazuju da bi oporavak mogao biti i brži nego što se ranije očekivalo. Navedeno potvrđuje i drugo zaredom povećanje procjene rasta gospodarstva u 2021. godini od strane središnje banke koja sada očekuje rast BDP-a od 6,8 posto ukoliko prihodi turističke sezone budu na razinama koje trenutni podaci sugeriraju.

Oporavak gospodarskih aktivnosti počinje biti vidljiv i na rezultatima poslovanja vodećih domaćih kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi kao što je prikazano u tablici u nastavku. Naime, dvije trećine sastavnica indeksa Crobex zabilježilo je rast prihoda od prodaje u odnosu na krizom zahvaćenu prvu polovicu 2020.-e godine i to u prosjeku za preko 20%, dok su podaci za profitabilnost još bolji s obzirom da je tek petina od 18 sastavnica zabilježila pad neto dobiti.

Crobex rezultati

Poboljšani ekonomski uvjeti i poslovni rezultati ovih kompanija imali su utjecaj i na cijene njihovih dionica kao što je prikazano u nastavku. Naime, pojedine sastavnica indeksa Crobex su u razdoblju od posljednjih godinu dana uzletjele u prosjeku 30% ako se izuzme izvedba dionice Dalekovoda, koja je, nakon odluke dioničara o smanjenju, te odmah potom i povećanju temeljnog kapitala, u svrhu pokrića prijašnjih gubitaka kompanije, izgubila preko 80% tržišne kapitalizacije.

Crobex rezultati 2

Ovako solidna izvedba domaćih dionica je naravno povezana i s činjenicom da se oporavak promatra u odnosu na nisku bazu od prošle godine s obzirom na značajnu korekciju cijena dionica iz prve polovice 2020. godine kada je došlo do zatvaranja gospodarskih aktivnosti zbog pojave COVID-19 zaraze. Iako  je još uvijek neizvjesno kada će nastupiti kraj pandemije, s obzirom na  postepeni povratak životnih i poslovnih aktivnosti na stari pred-pandemijski način, opravdano je početi uspoređivati poslovanje ovih kompanija s rezultatima od prije pandemije, te s time u svezi i cijene njihovih dionica u odnosu na razdoblje prije korona krize. U svrhu navedenog napravili smo usporedbu poslovnih rezultata i to na način da smo ključne pokazatelje poput prihoda prodaje, EBITDA-e i neto dobiti iz prve polovice 2021. godine prikazali kao postotak istih pokazatelja iz prve polovice 2019. godine.

Crobex rezultati 3

Iz navedenog izračuna vidljivo je da polovica promatranih kompanija već ove godine ostvaruje prihode od prodaje koji su na razini ili iznad razina iz prve polovice 2019. godine. Ako se ponovno izuzme dionica Dalekovoda koja je izgubila većinu svoje tržišne kapitalizacije zbog ranije spomenutih skupštinskih odluka o promjeni kapitala, sve kompanije čije je poslovanje bolje nego 2019. bilježe i solidne prinose svojih dionica.

U potpunosti razumljivo, na začelju tablice nalaze se dvije vodeće domaće turističke kompanije, Valamar Riviera i Arena Hospitality Group, na čije je poslovanje pandemija najviše utjecala pa su im i prihodi od prodaje u najvećem zaostatku za prodajom prije krize. Ipak, navedene podatke je najbolje uspoređivati nakon proteka trećeg tromjesečja koji je ključan kvartal za poslovanje hotelijera, a koji bi ove godine trebao obuhvatiti, sve više čini se, bolju nego očekivano turističku sezonu. Zbog navedenog i investitori se osjećaju sve optimističnije pa su i cijene dionica turističkih kompanija na Zagrebačkoj burzi sve bliže razinama koje su zabilježile u ljeto turistički rekordne 2019 godine.

Promatrani podaci poslovanja sastavnica indeksa Crobex potvrđuju sposobnost menadžmenta vodećih kompanija za upravljanje u ovim i dalje kriznim vremenima. Navedeno ohrabruje i potiče optimizam da će se i indeks Crobex, koji početkom ljeta nalazio na razinama iznad psiholoških 2000 bodova, vratiti trendu rasta koji je prekinulo nedavno neočekivano širenje Delta varijante COVID-19 zaraze.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

Vlatko Kesegić

FIMA Vrijednosnice d.o.o.

www.fima-vrijednosnice.hr