Prošlogodišnji rast cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, mjeren indeksom CROBEX koji je zabilježio dvoznamenkasti prinos, zasigurno je pružio zadovoljstvo ulagačima. Pored kapitalne dobiti, ulagači su imali priliku uprihoditi i priljev od dividendi za koje su kompanije povećale isplate u skladu s poboljšanim poslovnim rezultatima, prvenstveno zahvaljujući oporavku od stresova nakon Agrokora koji su se osjetili još u tijeku 2018. godine.
Ove godine, solidan početak na domaćem tržištu dionica brzo je pokvarila globalna nervoza uslijed aktualne epidemije u Kini uzrokovane koronavirusom. Naime, indeks CROBEX zaključio je trgovinski dan 05.02. na istoj bodovnoj razini s početka godine i time izbrisao sve dobitke iz siječnja. Negativan sentiment na financijskim tržištima uzrokovao je ponovni bijeg ulagača prema obveznicama pa su se i prinosi na obveznicama dodatno smanjili. U ovakvoj neizvjesnoj situaciji ulagači na prinose mogu računati u dividendama za koje uskoro nastupa ključno razdoblje obzirom na skore objave godišnjih poslovnih rezultata i najave prvih prijedloga za isplatu dividendi.

Više na:https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/pogledajte-kolike-bi-dividende-kompanije-mogle-isplatiti-u-2020-godini-129982